Vesti

PROGRAM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE I ODRŽIVOG RAZVOJA - PRIJAVE ZA ODABIR PILOT OPŠTINA


Stalna konferencija gradova i opština nastavlja sa aktivnostima u okviru Programa zaštite životne sredine i održivog razvoja u gradovima i opštinama Srbije nakon Konferencije o lokalnom održivom razvoju održane u maju ove godine. Usvajanjem Dekalaracije o lokalnom održivom razvoju, opštine u Srbiji zvanično započinju aktivnosti primene Strategije lokalnog održivog razvoja u svojim sredinama. Skupštine nekolicine opština u Srbiji usvojile su Strategiju kao preduslov za izradu pojedinačnih Strategija lokalnog održivog razvoja za svoju lokalnu zajednicu.

Strategija lokalnog održivog razvoja predstavlja okvirni dokument pomoću kojeg svaka lokalna sredina može da otpočne proces izrade Lokalne agende 21 u skladu sa sopstvenim resursima i kapacitetima. Shodno tome, a u cilju jačanja kapaciteta za održivi razvoj u lokalnim zajednicama, Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa predvidela je direktnu pomoć u sprovođenju procesa LA 21.

Pozivamo lokalne vlasti da se prijave za odabir pet pilot opština u kojima će Stalna konferencija gradova i opština direktno pomoći izradu Lokalne Agende 21. U izabranim pilot opštinama Stalna konferencija gradova i opština će obezbediti konkretnu konsultantsku pomoć u periodu septembar 2005. – maj 2006., angažovanjem konsultanta zaduženog za koordinaciju procesa strateškog planiranja održivog razvoja. Uz to, organizovaće se niz aktivnosti usmerenih ka osposobljavanju lokalnih timova angažovanih u ovom procesu, ali i ka povezivanju opštine sa međunarodnim organizacijama i razvojnim fondovima.

Prijava sadrži pismo o zainteresovanosti, potpisano od strane predsednika opštine i popunjen prijavni list. Molimo Vas da popunjeni prijavni list dostavite do 12. avgusta 2005. godine (faks 011/3221-215). Rezultati odabira pilot opština biće objavljeni do 10. septembra 2005. godine na veb sajtu Stalne konferencije gradova i opština.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati članove projektnog tima, Ljubinku Kaluđerović, Aleksandra Popovića i Mariju Milenković u Stalnoj konferenciji gradova i opština (011/3223-446).