Vesti

ODRŽANA KONSTITUTIVNA SEDNICA SEKCIJE NACIONALNO MEŠOVITIH OPŠTINA PREDSEDNIŠTVA SKGO

U skladu sa Odlukom Šeste sednice Predsedništva SKGO o osnivanju Sekcije nacionalno mešovitih opština i Odlukom Osme sednice Predsedništva SKGO o sastavu ove Sekcije, 27.05.2005. godine, održana je prva, konstitutivna sednica Sekcije nacionalno mešovitih opština. Osim članova Sekcije, sednici su prisustvovali i Tatjana Pavlović-Križanić, konsultant, SLGRP/DAI i Tomislav Žigmanov, koordinator programa, Fond za otvoreno Društvo – Srbija.

Sednica je bila posvećena izboru predsedavajuće opštine, utvrđivanju plana rada za 2005. godinu i razmeni iskustava u vezi sa formiranjem i funkcionisanjem saveta za međunacionalne odnose. Za predsedavajuću opštinu jednoglasno je izabrana opština Subotica. Prisutni su se saglasili sa Predlogom plana rada Sekcije za 2005. godinu koji je usvojilo Predsedništvo SKGO na Osmoj sednici, s tim što je odlučeno da se on dopuni planovima rada saveta za međunacionalne odnose koje će opštine dostaviti sekretaru Sekcije. Predviđeno je da se ovako objedinjeni plan rada ponudi svim nacionalno mešovitim opštinama na usvajanje.

U skladu s tim, članovi su se obavezali da dostave SKGO odluke o formiranju i sastavu saveta. Članovi Sekcije su takođe predstavili situaciju u svojim opštinama u pogledu osnivanja i funkcionisanja saveta za međunacionalne odnose, identifikovali probleme na koje nailaze u tom procesu i moguća rešenja. Zajednički problemi tiču se konstituisanja saveta, primene odredaba Zakona o lokalnoj samoupravi, kao i niz problema u domenu informisanja na jezicima nacionalnih manjina i službene upotrebe jezika i pisma nacionalnih manjina. Prisutnim članovima je podeljena i publikacija ‘Decentralizacija i ostvarivanje prava nacionalnih manjina na nivou lokalne samouprave’ sa konferencije održane u Lepenskom Viru, 2004. godine, sa kojom će oni upoznati zainteresovane u svojim opštinama.

G. Žigmanov je izrazio snažnu podršku radu Sekcije čije aktivnosti treba da budu usmerene na identifikovanje problema i pronalaženje rešenja u ostvarivanju prava nacionalnih manjina na lokalnom nivou. Takođe je upoznao prisutne sa aktuelnim projektima FOS-a koji se bave ovom problematikom, a rezimei ovih projekata biće distribuirani preko SKGO svim nacionalno mešovitim opštinama, kako bi one mogle da se uključe u rad. Takođe, SKGO je izradila Pregled propisa o položaju nacionalnih manjina od značaja za lokalnu samoupravu u Srbiji. U svom daljem radu, Sekcija će se fokusirati na uticaj na centralnu vlast radi izmene odredaba zakona koje se tiču problema privatizacije medija na lokalnom nivou i dalje održivosti programa na jezicima nacionalnih manjina, kao i na uspostavljanje saradnje sa NVO sektorom i relevantnim donatorima koji bi pomogli rad Sekcije.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Više informacija o Sekciji, kao i o održanoj sednici, možete dobiti od g-đice Aleksandre Milić, sekretara Sekcije nacionalno mešovitih opština:

Telefon: 011 3223 446
Faks: 011 3221 215
E-mail: aleksandra.milic@skgo.org