Vesti

ODRŽANA KONFERENCIJА O LOKALNOM ODRŽIVOM RAZVOJU


Stalna konferencija gradova i opština, u saradnji sa Asocijacijom lokalnih i regionalnih vlasti Norveške, u okviru Programa zaštite životne sredine i održivog razvoja u gradovima i opštinama Srbije, organizovala je Konferenciju o lokalnom održivom razvoju koja je održana 26. maja 2005. godine u Beogradu u hotelu Hajat. Pokrovitelj Konferencije o lokalnom održivom razvoju bio je predsednik Republike Srbije, gospodin Boris Tadić koji je prilikom otvaranja Konferencije naglasio značaj strateškog planiranja u oblasti održivog razvoja i regionalnog povezivanja naših lokalnih zajednica.

Učesnicima su se obratili ministar finansija, gospodin Mlađan Dinkić, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, gospodin Milan Parivodić i ambasador Norveške, gospodin Hans Ola Urstad. Ministar Dinkić govorio je o finansiranju lokalnih samouprava i novim mogućnostima za kreditiranje koje Evropska unije nudi lokalnim zajednicama u Srbiji. Ministar Parivodić naglasio je da naše opštine moraju spremnije da dočekaju investiture i učine efikasnijom svoju administraciju što se odnosi na izdavanje svih potrebnih dozvola za izgradnju i komunalno opremanje zemljišta.

Ovom skupu su prisustvovali predstavnici iz 132 opštine kao i brojni domaći i strani visoki zvaničnici, predstavnici vladinih i nevladinih organizacija i institucija, i međunarodnih donatorskih organizacija.

Na Konferenciji je predstavljen Nacrt strategije lokalnog održivog razvoja i jednoglasno je usvojena Deklaracija o lokalnom održivom razvoju.

U popodnevnom delu Konferencije održana su tri tematska skupa posvećena: primeni Lokalne agende 21, stranim iskustvima i implementaciji Strategije za smanjenje siromaštva.


Za eventualne dodatne informacije možete kontaktirati članove projektnog tima, Ljubinku Kaluđerović, Aleksandra Popovića i Mariju Milenković u Stalnoj konferenciji gradova i opština (011/3223-446).

Fotografije sa skupa:
 
- Foto 1
- Foto 2
- Foto 3
- Foto 4