Vesti

ODRŽANA KONFERENCIJA O FINASIRANJU KOMUNALNE INFRASTRUKTURE U JUGOISTOČNOJ EVROPI


Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GTZ) organizovale su Konferenciju o finasiranju komunalne infrastrukture u Jugoistočnoj Evropi, 20. i 21. maja 2005. godine, u prostorijama Privredne komore Srbije. Glavna tema pomenute konferencije bila je pitanje finansiranja komunalne infrastrukture. Osnovna tema Konferencije je inicirana na osnovu preporuke Ministarske konferencije Saveta Evrope Paktu za stabilnost Jugoistočne Evrope i u saradnji sa Mrežom asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NALAS).

Cilj Konferencije koja je finansirana sredstvima Saveznog ministarstva za saradnju i ekonomski razvoj Nemačke i Švajcarske agencije za razvojnu saradnju (SDC) i koja se održavala samo dan pre Godišnje skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), jeste naglasak na značaju finansiranja infrastrukture za razvoj opština i definisanje trenutno najvažnijih nedostataka i prepreka za učešće opština u finansiranju komunalne infrastrukture.

Asocijacije članice NALAS-a i njihove lokalne vlasti voljne su da ulože vanredne napore u ubrzavanju procesa reformisanja svojih finansijskih sistema i efikasnosti opštinskih usluga, a u velikoj su meri spremne i međunarodne finansijske institucije (IFI) da potpomognu napredak u finansiranju infrastrukture širokih razmera unutar čitave regije. Uslovi za povoljne zajmove zasnovani su na opštim standardima. Međutim, nacionalni i opštinski pravni i institucionalni okviri znatno se međusobno razlikuju po pitanju opštinskih zajmova. Tako nacionalne vlade predstavljaju važnog partnera u omogućavanju ostvarenja projekata opštinske infrastrukture, koji služe kako ekonomskom razvoju, tako i boljem kvalitetu života građana.

Učesnicima Konferencije obratili su se: Gordana Lazarević, pomoćnik ministra za Ekonomske odnose sa inostranstvom, Dr Slobodan Milosavljević, predsednik Privredne komore Srbije i Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština. Skupu su se obratilei i brojni predstavnici relalvanitnih međunarodnih institucija i fondova - Bernar Snua, direktor Radnog stola II, Pakt za stabilnost Jugoistočne Evrope, Henri Rasel, direktor Odeljenja za komunalnu i ekološku infrastrukturu, Evropska banka za obnovu i razvoj, EBRD, Alehandro Perez, direktor Odeljenja za savetodavne usluge u privredi Centralne i Istočne Evrope, Međunarodna finansijska korporacija / Svetska banka, Dr Johanes Fajst , Direktor, KfW, Fond za daljinsko grejanje i energetsku efikasnost i Brajan Fild, visoki ekspert za urbanistički razvoj , Evropska Banka za investicije, EIB.

Pozdravne reči i izraze podrške predstavnicima Regiona uputili su i Goran Angelov, predsednik Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NALAS), Vilhelm Majer, ambasador Švajcarske, Mihael Deros, zamenik ambasadora Savezne Republike Nemačke i Dr Zigfrid Brenke, GTZ Projekat za modernizaciju komunalnih usluga.

Nakon dvodnevnog skupa, usvojeni su Zaključci, koji su prosleđeni kako predstavnicima lokalnih samouprava Regiona, tako i predstavnicima relevannih domaćih i regionalnih institucija i fondova.

Verujemo da je Konferencijom započet veoma važan proces iznalaženja mogućnosti za finansiranje lokalne infrastrukture u regionu Jugoistočne Evrope. Isto tako, planiran je i čitav niz skupova koji će se bazirati na Zaključcima i predlozima proisteklim sa Konferencije.

Zaključci Konferencije