Vesti

PREDSEDNIŠTVO SKGO UPUTILO OTVORENO PISMO VLADI REPUBLIKE SRBIJE

SNAŽNO NEZADOVOLJSTVO GRADOVA I OPŠTINA SRBIJE PREDLOGOM ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNIM PREDUZEĆIMA I OBAVLJANJU DELATNOSTI OD OPŠTEG INTERESA


Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština, nacionalne asocijacije lokalnih vlasti, uputilo je otvoreno pismo predsedniku Vlade Republike Srbije, ministru finansija, ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i predsedniku Narodne Skupštine Republike Srbije, u kojem izražava snažno nezadovoljstvo Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima i obavljanju delatnosti od opšteg interesa koji je kao predlog Vlade nedavno upućen Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), u svojstvu legitimnog predstavnika lokalne samouprave u Srbiji, više puta je isticala potrebu za uspostavljanjem dijaloga između centralnih i lokalnih vlasti, odnosno za neophodnošću konsultovanja lokalnih vlasti prilikom donošenja propisa od interesa i uticaja na položaj opština i gradova. Najskoriji potez u tom pravcu jeste zahtev Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština od 20. aprila 2005. godine za organizovanjem hitnog sastanka svih članova Vlade Republike Srbije i Predsedništva SKGO koji je ostao bez odgovora.

Poslednji potez Vlade Republike Srbije – upućivanje pomenutog predloga zakona Narodnoj skupštini bez prethodne konsultacije sa gradovima i opštinama– predstavlja još jedno ignorisanje ovako snažno izraženih zahteva predstavnika lokalnih vlasti. Naime, ovu činjenicu predstavnici gradova i opština saznali su iz dnevnih novina i sa veb-sajta Vlade Republike Srbije. U tom smislu, obratili smo se ministru finansija i ponovo ostali bez odgovora.

Predložene izmene i dopune Zakona o javnim preduzećima i obavljanju delatnosti od opšteg interesa čiji je, čini se, osnovni cilj ograničavanje prava lokalne samouprave da određuje cene usluga i visinu zarada u javnim preduzećima koje osniva, nisu ništa do pokušaj ponovne centralizacije.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi iz 2002. godine, uređenje i obezbeđivanje obavljanja i razvoja komunalnih delatnosti, kao i organizacionih, materijalnih i drugih uslova za njihovo obavljanje je u izvornom delokrugu lokalne samouprave (član 18). Na drugoj strani, članom 22 B predloženih izmena i dopuna Zakona o javnim preduzećima, programi javnih preduzeća čiji je osnivač lokalna samouprava trebalo bi da se dostavljaju ministarstvima nadležnim za poslove trgovine, rada, finansija i lokalne samouprave, radi praćenja cena i zarada. Štaviše, predlaže se da ukoliko nadležni organ lokalne samouprave da saglasnost na program nekog javnog preduzeća čiji je osnivač, a koji sadrži elemente koji nisu u skladu sa politikom projektovanog rasta cena i zarada koju za tu godinu utvrđuje Vlada Republike Srbije, ministar nadležan za poslove finansija može privremeno obustaviti prenos transfernih sredstava iz budžeta Republike Srbije. U periodu kada se intenzivno govori o daljoj decentralizaciji, a naročito fiskalnoj decentralizaciji, ovakvim izmenama zakona, ne samo da se pokušava znatno ograničenje zakonskih prava lokalne samouprave, već se aktivnost lokalne samouprave uslovljava obustavljanjem isplate transfernih sredstava od kojih zavisi finansiranje mnogih gradova i opština u Srbiji.

Iz obrazloženja Predlog zakona jasno je da je ograničavanje autonomije lokalnih vlasti u ovom segmentu predstavlja osnovni razlog za predlaganje izmena i dopuna, štaviše po hitnom postupku. Obrazloženje se takođe poziva na povećanje cena komunalnih usluga početkom 2005. godine, u potpunosti ignorišući zaključke sastanka potpredsednika Vlade Miroljuba Labusa sa predsednicima opština i gradonačelnicima deset najvećih gradova i opština u Srbiji, održanog 24. januara 2005. godine upravo povodom pitanja cena komunalnih usluga, na kome je postignut dogovor o redovnom održavanju sastanaka predstavnika Vlade Republike Srbije i gradonačelnika i predsednika opština, kao i da će se sve nesuglasice rešavati u konstruktivnim razgovorima Vlade Republike Srbije i predstavnika lokalne samouprave.

Svakako da, pored ovako očiglednog ograničenja autonomije lokalne samouprave, postoje drugi načini za smanjenje javne potrošnje. Predstavnici gradova i opština u Srbiji su potpuno svesni neophodnosti reformi u oblasti javnih finansija i zahteva međunarodnih finansijskih institucija u ovoj oblasti. Ipak, snažno se protive ovakvom načinu ograničavanja njihovih izvornih nadležnosti – naročito, odsustvu bilo kakvih konsultacija lokalne samouprave na koju bi predložene izmene imale dalekosežne posledice.

Stavovi Predsedništva SKGO ...