Vesti

DESETA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SKGO - LOKALNE VLASTI POJAČAVAJU AKTIVNOSTI U BORBI PROTIV NASILJA U ŠKOLAMA

Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština, na Desetoj sednici, održanoj 19. aprila 2005. godine, izrazilo je zabrinutost zbog nedavnih tragičnih incidenata i porasta nasilja u školama i među školskom omladinom.

Svesni činjenice da sprečavanje takvih pojava nalaže široku i dugoročnu akciju svih subjekata u društvu, uključujući roditelje učenika, nadležne školske i državne vlasti, članovi Predsedništva SKGO ističu da organi lokalne samouprave mogu i treba da budu značajni nosioci aktivnosti u prevenciji i borbi protiv nasilja u školama i jedan od stožera partnerstava koja bi trebalo uspostaviti u svakoj lokalnoj zajednici kako bi se postigao viši nivo prevencije ovog i svih drugih vidova nasilja.

Imajući u vidu takvo opredeljenje, a polazeći od činjenice da su slični problemi prisutni u većini drugih evropskih zemalja i već razmatrani od strane Saveta Evrope i Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Evrope, Predsedništvo SKGO, radi iniciranja aktivnosti opština i gradova u ovoj oblasti, usvaja sledeće

Z A K LJ U Č K E

  1. Preporučuje se svim gradovima i opštinama u Republici Srbiji da razmotre Završnu deklaraciju `Lokalna partnerstva u službi prevencije i borbe protiv nasilja u školama`, koju je usvojio Savet Evrope na zatvaranju istoimene konferencije, održane u Strazburu od 2. do 4. decembra 2002. godine, kao i Rezoluciju 160 (2003) o partnerstvima na lokalnom nivou u cilju prevencije i borbe protiv nasilja u školama, koju je usvojio Kongres lokalnih i regionalnih vlasti na predlog Komore lokalnih vlasti, a koje se nalaze u prilogu ovih Zaključaka.
  2. Pozivaju se nadležni državni organi, a pre svega Ministarstvo prosvete i sporta, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, da zajednički sačine plan mera i aktivnosti namenjen sprečavanju nasilja među školskom omladinom, u školama i oko njih. Stalna konferencija gradova i opština izražava spremnost da pruži svoj doprinos kako u izradi, tako i u procesu implementacije takvog plana.
  3. U cilju razmene ideja o najboljim načinima za angažovanje lokalne samouprave u ovoj oblasti, gradovi i opštine se pozivaju da Stalnoj konferenciji gradova i opština dostave svoje predloge i sugestije, kao i primere pozitivnih iskustava iz svojih sredina, kako bismo zajedničkim snagama osmislili strategiju delovanja i nastavili aktivnost.
  4. Insistira se na jedinstvenom regulisanju ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata u svim gradovima i opštinama u Srbiji, s obzirom na uočenu pojavu da mladi često u noćnim satima putuju u susedna mesta u kojima ne postoji ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata.
  5. Odborima SKGO za lokalnu samoupravu, za kulturu, omladinu i sport i za socijalnu poltiku preporučuje se da, svaki sa svog aspekta, detaljno razmotri pitanje uloge lokalnih vlasti u prevenciji nasilja u školama, sa zadatkom da o svojim stavovima i preporukama obaveste Predsedništvo SKGO i nadležne državne organe, radi preduzimanja konkretnih akcija.

Posebno je potreban usaglašeni stav pomenutih odbora u podgledu predloga jedinstvenog regulisanja radnog vremena ugostiteljskih objekata u svim gradovima i opštinama u Srbiji, koji će biti prosleđen Predsedništvu SKGO radi utvrđivanja konačne preporuke.

Kontakt osoba za dodatne informacije: Katarina Arambašić, koordinator za socijalnu politiku (tel: 011 3223 446, faks: 011 3221 215, е-mail: katarina.arambasic@skgo.org)