Vesti

ODRŽANA DESETA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SKGO - GRADOVI I OPŠTINE ZAHTEVAJU HITAN SASTANAK SA VLADOM SRBIJE


Deseta sednica Predsedništva Konferencije održana je 19. aprila 2005. godine. Pored uobičajenih tačaka dnevnog reda i pitanja vezanih za redovno poslovanje Stalne konferencije gradova i opština, na ovoj sednici su razmatrane i aktuelne teme koje su se odnosile na:

  • Aktivnosti vezane za donošenje Zakona o imovini
  • Novi sistem finansiranja lokalne samouprave
  • Uspostavljanje strukturnog dijaloga sa državnim organima

Gradovi i opštine Srbije zahtevaju hitan sastanak sa predsednikom i svim članovima Vlade Republike Srbije, i u tom smislu Stalna konferencija je uputila sledeće saopštenje za javnost:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



GRADOVI I OPŠTINE ZAHTEVAJU HITAN SASTANAK SA VLADOM SRBIJE




Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština, nacionalne asocijacije lokalnih vlasti u Srbiji, na današnjoj sednici izrazilo je veliko nezadovoljstvo zbog odnosa republičkih prema lokalnim vlastimai uputilo jedinstven zahtev predsedniku Vlade Srbije gospodinu Vojislavu Koštunici u kojem traži hitan sastanak svih članova Vlade Srbije sa Predsedništvom Stalne konferencije gradova i opština.


Naime, opštine i gradovi u Srbiji nalaze se u veoma teškoj finansijskoj situaciji, pošto uplate transfernih sredstava iz budžeta Republike Srbije kasne, a izostalo je i obećano kvartalno preispitivanje njihovog iznosa. Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština, u čijem radu učestvuje 21 gradonačelnik i predsednik opštine, tokom prethodnog perioda je u više navrata isticalo primedbe koje se tiču neadekvatnog odnosa centralnih vlasti prema predstavnicima lokalne samouprave u Srbiji i sa svojim stavovima redovno upoznavalo kako predsednika Vlade Srbije, tako i resorne ministre. Iako postoje i primeri pozitivne saradnje (poput zajedničkih aktivnosti sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu na izradi Radnog plana za bolju lokalnu samoupravu), predsednici opština ističu da je Vlada Srbije u najvećoj meri ignorisala sve legitimno izražene zahteve lokalnih vlasti, te da čak nije reagovala ni na inicijativu o uspostavljanju imovine opština koju je potpisalo 138 gradonačelnika i predsednika opština. Takođe, uprkos redovnom pozivanju resornih ministara na sednice Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština i druge skupove na kojima su razmatrane teme od značaja za normalno funkcionisanje lokalne samouprave, u najvećem broju slučajeva takvi pozivi nisu naišli na odgovor.


Stoga, kao predstavnik zajedničkih interesa svih lokalnih samouprava u Srbiji, Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština zahteva hitan sastanak sa predsednikom i svim članovima Vlade Srbije na kojem će biti razmatrane sledeće teme: institucionalizacija komunikacije i saradnje između centralnih i lokalnih vlasti; uspostavljanje imovine lokalne samouprave, kao i definisanje novog sistema finansiranja lokalne samouprave.