Vesti

ODRŽANA ZAJEDNIČKA SEDNICA ODBORA ZA KOMUNALNE DELATNOSTI I STANOVANJE I ODBORA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE



Zajednička sednica Odbora za komunalne delatnosti i stanovanje i Odbora za zaštitu životne sredine održana je u Beogradu 12. aprila 2005. godine. Sednicom je predsedavao predsednik Odbora za zaštitu životne sredine g. Veličković, predsednik opštine Bor. Sednici su prisustvovali članovi Odbora za komunalne delatnosti i stanovanje i članovi Odbora za zaštitu životne sredine SKGO, kao i predstavnici Uprave za zaštitu životne sredine, Agencije za reciklažu, Agencije za razvoj infrastrukture lokalne samouprave, Poslovnog udruženja KOMDEL, GTZ projekta ’Modernizacija komunalnih usluga’, SLGRP, EAR i MSP–SDC.

Dnevni red činile su sledeće tačke:

  1. Radne grupe - izveštaji sa sastanaka Radne grupe za vodosnabdevanje i otpadne vode i Radne grupe za integrisano upravljanje otpadom
  2. Preporuke gradova i opština vezane za donošenje novog zakona o otpadu – problematika otpada na lokalnom nivou i način na koji Zakon treba da je tretira
  3. Reciklažne mogućnosti u Srbiji
  4. Razno.

Po prvoj tački dnevnog reda izveštaje su podneli Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, Miodrag Gluščević, sekretar Odbora za komunalne delatnosti i stanovanje i Dušanka Vučurović, predsedavajuća Radne grupe za integrisano upravljanje otpadom. Na sastanku su iz redova Odbora za zaštitu životne sredine izabrani zamenici predsedavajućih radnih grupa - Zoran Matović za Radnu grupu za integrisno upravljanje otpadom i Dejan Jovanov za vodosnabdevanje i otpadne vode.

Centralna tema sednice bila je inicijativa da se odbori SKGO uključe u proces donošenja novog Zakona o otpadu, koja je potekla od Odbora za komunalne delatnosti i stanovanje, a koja je prihvaćena od strane Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine Republike Srbije. Uprava za zaštitu životne sredine pozvala je predstavnike jedinica lokalne samouprave preko SKGO da daju svoje predloge u vezi sadržaja novog Zakona, oblasti koje treba da pokriva i na koji način da tretira određene probleme vezane za upravljanje otpadom na lokalnom nivou. Kao osnova za diskusiju poslužio je materijal koji su pripremili stručnjaci GTZ projekta ’Modernizacija komunalnih usluga’ i Nacionalna strategija upravljanja otpadom. Nakon diskusije doneta je odluka da se formira zajedničko radno telo za formulisnje predloga preporuka SKGO za novi Zakon o otpadu. Za članove radnog tela predloženi su Hristina Čarapina i Dejan Davidović, GTZ stručnjaci, Dušanka Vučurović, predsedavajuća Radne grupe za integrisano upravljanje otpadom, Zoran Matović iz Kragujevca, Dragan Ćirković iz Niša i Snežana Bondžić iz Beograda.

Po trećoj tački dnevnog reda, Nenad Radojević, savetnik u Agenciji za reciklažu govorio je o mogućnostima za reciklažu u Srbiji i predložio da se u saradnji SKGO i Agencije za reciklažu organizuju regionalni sastanci na kojima bi predstavnici gradova i opština bili detaljno upoznati sa stanjem u ovoj oblasti.

Pod tačkom razno Ljubinka Kaluđerović , sekretar Odbora za zaštitu životne sredine govorila je o važnosti sistematizacije do sada izrađenih lokalnih akcionih planova i predložila formiranje grupe koja bi se tim pitanjem bavila. Takođe po ovoj tački dnevnog reda Aljoša Dragaš, koordinator GTZ projekta, izvestio je članove odbora o statusu programa pomoći malim opštinama u Srbiji.