Vesti

ODRŽANA PRVA SEDNICA ČETIRI SEKTORSKE POGRUPE ZA SOCIJALNU POLITIKU


Prva sednica četiri sektorske pogrupe za socijalnu politiku pri Odboru za socijalnu politiku Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) održana je 22. decembra 2004. godine u Beogradu sa zadatkom da budu utvrđeni planovi rada i buduće aktivnosti podgrupa za period od decembra 2004. do maja 2005. godine.

Naime, uz podršku Projekta reforme socijalne politike, formirane su četiri podgrupe koje će se baviti različitim sferama socijalne politike: zdravstvom, radom i zapošljavanjem, prosvetom i socijalnom zaštitom. U radu svake od podgrupa učestvovaće predstavnici opština i gradova, resornih ministarstava, nevladinih organizacija, drugih značajnih institucija, kao i eksperti iz pomenutih oblasti.

Dok će konkretne aktivnosti ovih podgrupa varirati u zavisnosti od problema u različitim oblastima na koje su fokusirane, osnovna zajednička aktivnost na kojoj će njihov rad počivati podrazumeva sledeće:

  1. Usredsređivanje na sakupljanje, razmenu i širenje iskustava dobre prakse u pružanju decentralizovanih usluga socijalne politike u svakom od ovih sektora socijalne politike.
  2. Kontinuirana analiza potreba za obukom i jačanjem kapaciteta osoblja koje radi u ovim sektorima unutar opštinskih struktura.
  3. Usmeravanje napora međunarodne donatorske zajednice u izgradnji institucionalnih kapaciteta u svakom sektoru.
  4. Razvoj modela aktivnog partnerskog planiranja u okviru opština i primena ovih modela širom Republike.
  5. Nastojanje predstavnika Stalne konferencije gradova i opština da sa predstavnicima republičkih institucija postignu dogovor i koncenzus o svim aspektima procesa dekoncentracije i decentralizacije usluga u oblasti socijalne politike u okviru relevantnog sektora. Ovo će podrazumevati pregled i doprinos reviziji važećih zakona i statuta i pripremi nacrta novih zakona i podzakonskih akata u okviru svakog sektora socijalne politike.
  6. Osim angaživanja u pripremi relevantnih nacrta zakona, sektorska podgrupa će takođe komentarisati i pomagati izradu relevantnih priručnika za primenu novih zakona i praksi, kao i ostvarivanje planova za primenu novog zakonodavstva.

Stalna konferencija gradova i opština poziva zainteresovane opštine i gradove da uzmu učešće u budućem radu sektorskih podgrupa za oblast zdravstva, rada i zapošljavanja, prosvete i socijalne zaštite.