Vesti

Evropska nedelja lokalne demokratije


Stalna konferencija gradova i opština, u saradnji sa Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, obeležava Evropsku nedelju lokalne demokratije.


Obeležavanje Evropske nedelje lokalne demokratije je zajednička inicijativa Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope i ALDE. U 2008. godini je organizovano hiljade događaja u 33 zemlje.


Evropska nedelja lokalne demokratije je godišnji Evropski događaj na nacionalnom i lokalnom nivou, organizovan od strane lokalnih vlasti istovremeno u svim zemljama članicama. Ove aktivnosti sprovode se u cilju promocije rada lokalnih izabranih predstavnika i vlasti s jedne strane, i unapređenja znanja građana o lokalnim vlastima i ohrabrivanja građanskog učešća na lokalnom nivou, s druge strane.


Ove godine u obeležavanje Evropske nedelje lokalne demokratije uključilo se devet gradova i opština Srbije: Kraljevo, Kruševac, Vlasotince, Ćuprija, Kovin, Bačka Palanka, Žabalj, beogradska opština Zemun i opština Crveni Krst iz Niša.


U ovim gradovima i opštinama biće organizovane serije događaja koji promovišu aktivno učešće građana u procesima odlučivanja u zajednici, a najveći broj njih je usmeren ka mladima. Neke od aktivnosti koje su u najavi su: otvoreni dani, posete gradonačelnika/predsednika opština školama i staračkim domovima, posete građana javnim preduzećima i ustanovama u nadležnosti lokalnih vlasti, literarni i likovni konkursi za mlade i slično.


Više informacija o Evropskoj nedelji lokalne demokratije, najavljene aktivnosti u drugim zemljama, pregled aktivnosti iz ranijih godina, kao i modele promotivnih materijala, možete pronaći na: http://www.coe.int/t/congress/demoweek/default_en.asp


Prijavljene opštine i predviđene aktivnosti >>>