Vesti

Održana 34. skupština SKGO

14. i 15. decembra 2004. godine, u beogradskom Sava centru održana je 34. skupština Stalne konferencije gradova i opština, nacionalne asocijacije lokalnih vlasti Srbije.

Ovom, najznačajnijem godišnjem skupu predstavnika lokalnih vlasti u Srbiji, prisustvovalo je preko 500 predstavnika iz 145 gradova i opština, od ukupnog broja od 167 lokalnih zajednica u Srbiji, a skupu je, takođe, prisustvovao i velik broj gostiju.

Glavne teme koje su razmatrane na Skupštini bile su:

  • Neophodnost hitnog donošenja Zakona o imovini lokalne samouprave,
  • Usvajanje novog sistema finansiranja lokalne samouprave i
  • Uvođenje institucije građanskog branioca (ombudsmana) na lokalnom nivou.

Tokom prvog dana učesnicima Skupštine obratili su se:

Zoran Lončar, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Republike Srbije,
Mlađan Dinkić, ministar finansija u Vladi Republike Srbije,
Majkl Polt, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u SCG,
Hans Ola Urstad, ambasador Kraljevine Norveške u SCG,
Lars Joran Engfelt, ambasador Kraljevine Švedske u SCG,
Žerom Košar, otpravnik poslova u ambasadi Republike Francuske u SCG, kao i
Otmar Graif, savetnik Ambasade Savezne Republike Nemačke u Srbiji i Crnoj Gori.

Učesnici Skupštine iz gradova i opština zaključili su da je neophodno što pre doneti Zakon o imovini lokalne samouprave. Inicijativu o donošenju Zakona potpisalo je 128 predsednika opština i gradonačelnika. Pored toga, usvojeni su i stavovi u odnosu na reformu sistema finansiranja lokalne samouprave.

Predstavnici lokalnih vlasti složili su se da Vlada i nadležna ministarstva treba da, uz punu podršku Stalne konferencije gradova i opština, formulišu novi sistem finansiranja lokalne samouprave i pripreme predlog Zakona o imovini lokalne samouprave najkasnije do 31. marta 2005. godine.

Članovi SKGO su, takođe, snažno podržali ideju o uvođenju ustanove građanskog branioca (ombudsmana) na lokalnom nivou. Neophodno je istaći i to da je u jednom broju srpskih lokalnih zajednica već uspostavljen institut ombudsmana.

I drugog dana Skupštine, učesnicima su se obratili visoki domaći i strani zvaničnici, koji su na taj način pružili podršku inicijativama SKGO u ovoj važnoj oblasti. Učesnicima Skupštine i Nacionalne konferencije obratili su se:

Boris Tadić, predsednik Republike Srbije
Predrag Marković, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije
Adriano Martins, šef Centra Evropske agencije za rekonstrukciju u Srbiji i Crnoj Gori
Javuz Mildon, predsednik Komore regiona Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope
Mauricio Masari, šef Misije OEBS-a u Srbiji i Crnoj Gori
Rastislav Vrbenski, UNDP – zamenik visokog predstavnika za Srbiju i Crnu Goru
Kit Simons, direktor Misije USAID u Srbiji i Crnoj Gori

Tokom drugog dana XXXIV skupštine SKGO, održana je Nacionalna konferencija: «Etički standardi za predstavnike lokalnih vlasti», koja se bavila pitanjima borbe protiv korupcije i izgradnje poverenja između lokalnih vlasti i građana, etičkim kodeksom za funkcionere lokalnih vlasti u Srbiji, kao i pravilima ponašanja zaposlenih u organima lokalne samouprave. Učesnici Konferencije raspravljali su o etičkim standardima za predstavnike lokalnih vlasti i ostalim važnim pitanjima iz ove oblasti, a pre svega kako se boriti protiv korupcije i izgraditi poverenje između lokalnih vlasti i građana, i na koji način pristupiti pitanju ponašanja predstavnika lokalne samouprave radi postizanja ovih ciljeva.

Nacionalna konferencija o primeni etičkih standarda na lokalnom nivou održana je kao centralna aktivnost u okviru projekta usvajanja i promocije Etičkog kodeksa za predstavnike lokalnih vlasti u Srbiji, koji Stalna konferencija realizuje uz podršku Evropske Unije, Instituta za otvoreno društvo i Fondacije Konrad Adenauer. Partneri SKGO na ovom programu su Program za reformu lokalne samouprave u Srbiji (SLGRP), Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GTZ) i Asocijacija agencija lokalne demokratije (ALDA).

Skupština SKGO jednoglasno je usvojila Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave u Srbiji i Svečanu deklaraciju, preporučila Kodeks na usvajanje skupštinama gradova i opština, i pozvala sve nosioce javnih funkcija u lokalnim samoupravama u Srbiji da mu pristupe i da se po njemu ponašaju.

Takođe, Skupština SKGO predložila je gradovima i opštinama i Model kodeksa ponašanja zaposlenih u upravi i javnim službama u gradu i opštini, na osnovu kojeg skupštine gradova i opština mogu doneti sopstvena pravila ponašanja za zaposlene u lokalnoj upravi.