Vesti

ODRŽANA TREĆA SEDNICA ODBORA ZA MEĐUNARODNU SARADNJU SKGO


U petak, 10. decembra 2004. godine, održana je Treća sednica Odbora za međunarodnu saradnju SKGO, u opštini Loznica. Sednicom je predsedavao predsednik Odbora, gospodin Srđan Miković, predsednik opštine Pačevo. Domaćin sednice bio je gopodin Vidoje Petrović, potpredsednik Odbora i predsednik opštine Loznica. Glavna tema sednice bila je regionalna i prekogranična saradnja i usvajanje Sporazuma o međuetničkoj toleranciji. Naglašen je značaj regionalne i prekogranične saradnje kao osnove za razvoj i stabilizaciju Jugoistočne Evrope.

O aktivnosima i planovima Euroregiona ''DRINA-SAVA-MAJEVICA'', koji objedinjuje gradove iz Bosne i Hercegovine i SCG, iscrpno je informisao prisutne gospodin Slobodan Kaitović, predsednik Euroregiona.

Sporazum o međuetničkoj toleranciji, predstavio je gospodin Saša Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada. Posle dvogodišnje promocije po gradovima Regiona, Sporazum je 6. jula 2004. godine u Beogradu potpisalo 40 čelnika gradova i opština, koji su se obavezali da će unapređivati svoje međuetničke odnose. Takođe, donet je i zaključak da se svi gradovi i opštine uključe u realizaciju Sporazuma o međuetničkoj toleranciji.

Gospodin Dobrica Milovanović, predsednik Skupštine grada Kragijevca, istakao je značaj rezultata Ministarske konferencije u Zagrebu, koja je održana 25. i 26. oktobra 2004. godine u organizaciji Pakta za stabilnost za Jugoisočnu Evropu.

Predloženi program rada Odbora jednoglasno je usvojen, uz dogovor da članovi Odbora dostave svoje sugestije naknadno.

Za članove naše delegacije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, prijavili su se:

  • g. Srđan Miković, predsednik Opštine Pančevo
  • g. Dobrica Milovanović, predsednik Skupštine grada Kragujevca, i
  • g. Vidoje Petrović, predsednik Opštine Loznica.