Vesti

PREZENTACIJA PROGRAMA PODRŠKE OPŠTINAMA SEVEROISTOČNE SRBIJE

U ponedeljak 6. decembra 2004. godine, u prostorijama SKGO, a u organizaciji Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR), održana je prezentacija Predloga programa podrške opštinama severoistočne Srbije.

Program će se odvijati u 27 opština Braničevskog, Severno, Srednje i Južno-banatskog okruga. Program je sastavljen na osnovu sveobuhvatne analize ovog područja i u saradnji sa predsednicima ovih opština.

Anketa sprovedena među čelnim ljudima 27 opština pokazuje da su lokalni ekonomski razvoj, ruralni razvoj, opštinsko razvojno planiranje, razvoj infrastrukture i projekti socijalne zaštite aktivnosti najvažnije za razvoj ovog područja.

Specifični ciljevi Programa su:

  1. Realizacija međuopštinskih i lokalnih projekata u oblastima: razvoja opštinskih kapaciteta, opštinskih usluga, infrastrukture i lokalnog ekonomskog razvoja.
  2. Podizanje kapaciteta republičkog Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu (MDULS), radi promovisanja decentralizacije
    i SKGO u oblasti savetodavne podrške članicama.
  3. Izrada i implementacija strateških i akcionih planova opština
  4. Unapređenje usluga koje opštine pružaju građanima
  5. Stvaranje ekonomskog okruženja povoljnog za poslovanje i zapošljavanje

Realizaciju Programa sprovodiće: Upravni odbor, četiri okružna saveta za razvoj opština, tim za upravljanje Programom, okružne kancelarije u Kikindi, Zrenjaninu, Pančevu i Požarevcu, kancelarije za realizaciju programa u svakoj opštini, kao i stručnjaci anagažovani za potrebe Programa.

Ukupan predviđeni budžet Programa je 49,2 miliona eura, od kojih je 14,5 miliona predviđeno za unapređenje kapaciteta opština, 15 miliona za javni poziv opštinama, 17,5 miliona eura namenjeno je za glavne opštinske projekte, a 2,2 miliona eura za finansiranje mikro projekata.

Aktivnosti koje će se odvijati u toku realizacije Programa su sledeće:

  • Potpisivanje sporazuma EAR i Vlade - do proleća 2005.
  • Završetak strateških planova - jun 2006.
  • Kraj prve faze Programa - avgust 2007.
  • Kraj druge faze - avgust 2009.

Prezentacija Programa organizovana je u obliku radionice, gde su predstavnici opština davali svoje predloge, ideje i komentare u cilju poboljšanja Programa. Do 16.12.2004. moguće je još uvek dati komentare i predloge na predlog Programa, kada će predlog Programa biti predat EAR.