Vesti

ODRŽANA ŠESTA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SKGO

U sredu, 10. novembra 2004. godine u Beogradu je održana Šesta sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština, povodom problema u pripremi i usvajanju budžeta gradova i opština za 2005. godinu. Predsedništvo je usvojilo sledeće

Z A K LJ U Č K E

  1. Gradovi i opštine izražavaju svoje nezadovoljstvo obimom sredstava koja su u Budžetu Republike Srbije za 2005. godinu planirana za finansiranje lokalnih samouprava. Predsedništvo zahteva da procenjeni rast prihoda u 2005. godini bude na nivou ostvarenih prihoda u 2004. godini uvećano za rast cena na malo.
  2. Usvajaju se Stavovi Predsedništva SKGO vezani za sistem finansiranja lokalne samouprave. Ovi Stavovi će odmah biti upućeni Vladi Republike Srbije, Ministarstvu finansija, Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i resornom odboru Narodne skupštine Republike Srbije.
  3. Predsedništvo traži da Ministarstvo finansija obezbedi Stalnoj konferenciji podatke o visini ostvarenih prihoda za 2003. i devet meseci 2004. godine.
  4. Podneće se zahtev Ministarstvu finansija Republike Srbije da po objavljivanju plana reforme sistema finansiranja lokalne samouprave daju Stalnoj konferenciji gradova i opština najmanje tri nedelje za konsultacije.
  5. Formira se petočlana Radna grupa Predsedništva SKGO za razgovore sa Ministarstvom finansija Republike Srbije koju čine:
    - Dušan Bajec (Beograd)
    - Dragan Azdejković (Kruševac)
    - Zoran Todosijević (Čačak)
    - Boško Ničić (Zaječar) i
    - Goran Knežević (Zrenjanin).
  6. Da se u Budžetskom kalendaru za 2004. godinu, usvajanje budžeta gradova i opština za 2005. godinu pomeri sa 15. na 31. decembar 2004. godine.
  7. Da se uporedo sa prenosom nadležnosti na lokalne samouprave pravovremeno prenose i sredstva namenjena za finansiranje prenetih poslova.
  8. Članovi Predsedništva SKGO potpisali su Inicijativu za donošenje Zakona za uspostavljanje imovine lokalne samouprave.
  9. Da se za potrebe knjigovodstva lokalnih samouprava definišu jedinstveni ICT standardi za neophodan softver koji treba da omogući efikasno funkcionisanje trezora, optimalno upravljanje finansijama i zadovolji potrebu za različitim oblicima izveštavanja na svim nivoima.

Predsednik SKGO
Veroljub Stevanović, s.r.