Vesti

ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA MEĐUNARODNIH ORGANIZACIJA I DONATORA AKTIVNIH U POLJU DECENTRALIZACIJE I LOKALNE SAMOUPRAVE


U četvrtak, 14. oktobra 2004. godine, u Stalnoj konferenciji gradova i opština održan je sastanak o strategiji decentralizacije sa predstavnicima donatorskih i međunarodnih organizacija.

Cilj ovog sastanka bilo je predstavljanje aktivnosti SKGO i pozvanih organizacija u oblasti decentralizacije, kao i mogućnost saradnje i koordinacije tih aktivnosti. Na sastanku je, između ostalog, predstavljena ideja SKGO o nacionalnoj javnoj kampanji o decentralizaciji koja će biti usmerena na podizanje svesti građana o decentralizaciji, uključivanje predstavnika civilnog društva, kao i uticaj na donosioce odluka na centralnom i lokalnom nivou.

Dvadeset predstavnika različitih međunarodnih i donatorskih organizacija koje su aktivne na polju lokalne samouprave predstavili su svoje aktivnosti u ovoj oblasti i dali veoma korisne sugestije za realizaciju kampanje.

Zaključak ovog, prvog sastanka, bio je da će Stalna konferencija nastojati da konstantno kontaktira i konsultuje svoje međunarodne partnere u vezi sa aktivnostima koje realizuje kao nacionalna asocijacija lokalnih vlasti. Takođe, identifikovane su i neke od aktivnosti vezane za saradnju, kao što je inicijativa za donošenje novog zakona o imovini lokalne samouprave i aktivnosti Savetodavnog centra SKGO.