Vesti

Pomoć za 27 opština i gradova Srbije


Nemačka organizacija za tehničku saradnju GTZ, u ime Vlade Nemačke, i Stalna konferencija gradova i opština podržale su 27 opština i gradova Srbije u pripremi planske dokumentacije za modernizaciju njihovog vodosnabdevanja, upravljanja čvrstim otpadom i opštinske energetske efikasnosti. Mnogi od odabranih projekata će ne samo poboljšati kvalitet opštinske infrastrukture, nego će i smanjiti troškove njene upotrebe.


Svečanom potpisivanju ugovora sa 27 opština i gradova Srbije, koji imaju manje od 160.000 stanovnika, prisustvovali su NJ.E. Volfram Mas, ambasador Nemačke, Miladin Avramov, državni sekretar Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje i predstavnica Ministarstva rudarstva i energetike.


“Planiranje projekata i projektna dokumentacija pokazali su se kao usko grlo realizacije ulaganja u infrastrukturu, čak i u slučajevima u kojima bi finansiranje bilo obezbeđeno iz donacija ili nisko-kamatnih kreditnih linija”, izjavio je NJ.E. Volfram Mas, ambasador Nemačke. Ako bi se realizovali svi projekti za koje GTZ pomaže u procesu planiranja, mogao bi se mobilisati obim investicija u iznosu od 11.5 miliona evra.


Ugovore o pomoći u pripremi planske dokumentacije potpisale su opštine Ada, Aleksinac, Bačka Palanka, Beočin, Ćuprija, Dimitrovgrad, Kladovo, Kosjerić, Krupanj, Leskovac, Majdanpek, Negotin, Novi Bečej, Opovo, Paraćin, Pećinci, Plandište, Ražanj, Ruma, Šabac, Šid, Titel, Trstenik, Vranje, Veliko Gradište, Velika Plana i Žitište.


Program “Jačanje lokalne samouprave” koji vodi Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GTZ), obezbeđuje donacije i stručnu pomoć koja će pokriti do 75% troškova planiranja i izrade projekata, što iznosi oko 263 000 € za 31 projekat. Opštine manjim delom sufinansiraju projekte, tako da je ukupni iznos oko 365.000 €. Finansiranje će biti dopunjeno “primenjenom obukom” koja je usko vezana za sadašnje pripreme projekata.