Vesti

Osma sednica Odbora SKGO za zaštitu životne sredine


Sednica Odbora SKGO za zaštitu životne sredine je, po ustaljenoj praksi, održana u jednoj od opština članica ovog Odbora. Osma sednica Odbora održana je 29. septembra 2009. godine, a domaćin je bila opština Sokobanja. Sednicom je predsedavao Radiša Milošević, predsednik Odbora, a članove Odbora i prisutne goste, u ime opštine domaćina, pozdravio je Dimitrije Lukić, predsednik opštine Sokobanja. Gospodin Lukić je istakao da Sokobanja, opština sa statusom ekološke, trenutno sprovodi nekoliko projekata koji se odnose na unapređenje komunalnih usluga, a koji će direktno uticati na stanje životne sredine ovog turističkog, banjsko-rekreativnog centra.


Na sednici je usvojen Programski dokument SKGO u oblastima komunalnih delatnosti, komunalne energetike, urbanizma i stanovanja i zaštite životne sredine.


Danijela Božanić, šef Grupe za klimatske promene Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, predstavila je Nacrt strategije za uključivanje Republike Srbije u mehanizam čistog razvoja u okviru Kjoto protokola za sektor poljoprivrede, šumarstva i otpada. Posebnu pažnju privukla je mogućnost da se jedinice lokalne samouprave uključe u izradu projekata kojima se postiže redukcija gasova sa efektima staklene bašte, a koji se odnose na sakupljanje i sagorevanje deponijskog gasa, korišćenje tog gasa za proizvodnju električne energije (do 2012. godine) ili za kompostiranje komunalnog otpada (posle 2012. godine). Budući da su postojeće opštinske deponije u Srbiji relativno brojne, ali malog kapaciteta za ovu vrstu projekata, naročito je interesantna mogućnost izrade tzv. programskih CDM, koji podrazumevaju kumulativno dejstvo više deponija manjeg kapaciteta. Gospođa Božanić je ukazala na spremnost Ministarstva da pruži podršku svim gradovima i opštinama koje su zainteresovane za izradu CDM projekata, jer su oni, kako je to i u diskusiji napomenuto, vrlo komplikovani za pripremu.


O novom programu GTZ-a u Srbiji koji se odnosi na jačanje lokalne samouprave govorila je Ljubica Todorović, saradnik na programu. Predstavljeni su planovi za naredni trogodišnji period, ali i rezultati već završenih aktivnosti koji se odnose na konkurs za sufinansiranje izrade projektne dokumentacije u gradovima i opštinama.


U sedam gradova i opština Južne i Jugozapadne Srbije završen je projekat ’’Bezbednost životne sredine’’, a rezultate ovog projekta predstavila je Hristina Stevanović-Čarapina, članica Ambasadora životne sredine. Ova nevladina organizacija je, uz podršku OEBS-a i Italijanske organizacije za saradnju (Cooperazione Italiana), sprovela projekat kojim je izvršena evaluacija ekološke bezbednosti, odnosno procena rizika pojava koje su građani prepoznali kao ekološki nebezbedne u Vranju, Leskovcu, Bujanovcu, Medveđi, Pirotu, Prijepolju i Prokuplju.


Na kraju sastanka, naredni skup je zakazan za 19. oktobar, kada će se održati okrugli sto na kome će se razgovarati o lokalnim eko-fondovima u svetlu novih zakonskih rešenja.