Vesti

KODEKS PONAŠANJA PREDSTAVNIKA LOKALNIH VLASTI U SRBIJI



Stalna konferencija gradova i opština dobila podršku Evropske komisije i sredstva iz Programa CARDS Evropske Unije za sprovođenje Projekta Nacionalna kampanja za usvajanje i implementaciju demokratskog kodeksa ponašanja izabranih i imenovanih lokalnih zvaničnika u Srbiji.

Kofinansijeri Projekta su Fondacija Konrad Adenauer i Institut za otvoreno društvo iz Budimpešte. Partneri na Projektu su i Program za reformu lokalne samouprave u Srbiji – SLGRP, Nemačka organizacija za tehničku saradnju – GTZ i Asocijacija agencija lokalne demokratije – ALDA.

Projekat, koji će trajati narednih 18 meseci, zamišljen je kao široka nacionalna kampanja usmerena na promociju etičkih standarda vezanih za ponašanje lokalnih izabranih predstavnika i zaposlenih u organima lokalnih vlasti, sa ciljem podizanja ukupnog nivoa svesti u društvu o neophodnosti da lokalni zvaničnici usvoje i primenjuju jasna i čvrsta antikorpucijska pravila i principe u vođenju javnih poslova, u svakodnevnom radu i u odnosima sa građanima i javnošću.

Ovo je prvi projekat koji uvodi pravila ponašanja na nivou lokalne samouprave u Srbiji, i od izuzetnog je značaja kako za njih, tako i za čitavu zemlju, jer predstavlja korak bliže standardima Evropske Unije. Usvajanje ovih kodeksa i pravila predstavljaće doprinos lokalnim vlastima u sprovođenju odredbi novog zakona o sprečavanju sukoba interesa, koji Skupština Republike Srbije upravo razmatra.