Vesti

XI sednica Predsedništva SKGO

U Beogradu je, 29. septembra 2009. godine, održana Jedanaesta sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština. Sednicom je predsedavao Nenad Milenković, predsednik SKGO. Pored članova Predsedništva, sednici su, zbog značaja tema o kojima se raspravljalo, prisustvovali i predsednici resornih odbora SKGO.

U prvom delu sednice usvojeni su zapisnici sa Devete redovne i Desete vanredne sednice Predsedništva SKGO, održanih 15. aprila, odnosno 10. juna 2009. godine. Nakon toga, generalni sekretar je članovima Predsedništva predstavio Izveštaj o radu u periodu od aprila do septembra tekuće godine, uz poseban osvrt na dva dokumenta podeljena neposredno pred početak sednice - „Status delegacije RS u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope“ i Sumarni pregled odgovora članstva na upitnik vezan za usluge koje SKGO pruža članovima i zadovoljstvo članova tim uslugama. Članovi Predsedništva su nakon izlaganja generalnog sekretara jednoglasno usvojili Izveštaj.

U okviru Treće tačke dnevnog reda „Pozicija SKGO u odnosu na mere Vlade RS za prevazilaženje posledica ekonomske krize“, Predsedništvu je kao osnov za raspravu po ovoj tački, dostavljen dokument pod nazivom „Stavovi sa konsultativnog sastanka predsednika SKGO, potpredsednika SKGO i predsednika resornih odbora SKGO“ i stavovi koji su rezultat sastanka predstavnika 40 najnerazvijenijih opština održanog 28. septembra u prostorijama SKGO. Nakon kraće diskusije zaključeno je da Predsedništvo, pozivajući se na potpisan Sporazum sa Vladom Republike Srbije, zatraži hitan sastanak SKGO i Vlade i to: po pitanju broja zaposlenih u lokalnim samoupravama i po pitanju finansijske situacije u opštinama i gradovima i raspodeli sredstava.

U daljem delu sednice, razmatrana su pitanja vezana za učešće članova SKGO u Komisiji za finansiranje lokalne samouprave. Kako dosadašnja pravila o zameni člana koji je neaktivan ili kome istekne mandat u lokalnoj samoupravi iz koje je imenovan, iziskuju puno vremena, a što dovodi u opasnost da se interesi lokalnih samouprava ne zastupaju adekvatno i u punom kapacitetu, Predsedništvo je donelo Odluku o izmeni i dopuni Odluke o postupku i kriterijumima za imenovanje članova Komisije za finansiranje lokalne samouprave, kojom se ova procedura zamene značajno olakšava. Takođe, Predsedništvo donosi odluku o zameni člana iz redova članova Stalne konferencije gradova i opština. Tom odlukom, razrešava se Miroljub Ćosić iz Kruševca kome je prestao mandat, a imenuje Dragan Spirić, pomoćnik gradonačelnika Vranja.

U okviru Pete tačke Dnevnog reda, razmatran je Nacrt programa rada Skupštine i jednoglasno su donete Odluka o sazivanju Skupštine za 15.12.2009. godine u Sava Centru, kao i Odluka o imenovanju članova Izborne komisije na način kako je i predloženo, tako da Izbornu komisiju čine predstavnici Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša, koji se po izbornim pravilima SKGO ne kandiduju za tela i organe SKGO i kao peti član, Milenko Filipović, predsednik opštine Sremski Karlovci.

U nastavku sednice usvojena je Odluka o imenovanju predstavnika SKGO na V Generalnoj skupštini NALAS-a koja će se održati u Istambulu od 10. do 12. decembra ove godine. Predstavnike SKGO će činiti dosadašnji predstavnici SKGO, opštine Rača i Pećinci. Takođe, Predsedništvo je donelo Zaključak kojim se potvrđuje ponovni prijem opštine Kanjiža u članstvo SKGO.

U poslednjem delu sednice Predsedništvo je usvojilo Informaciju o radionici „Planiranje IPA i međunarodne pomoći za lokalne samouprave“, predstavljen je program „Jačanje lokalne samouprave u Srbiji – faza II“ sa Nacrtom memoranduma o razumevanju između Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva finansija, SKGO i Saveta Evrope o sprovođenju zajedničkog programa Evropske komisije i Saveta Evrope "Jačanje lokalne samouprave u Srbiji - faza II", koji će prema najavama biti potpisan 19.10.2009. godine i, na kraju, usvojena je Informacija o saradnji SKGO i Komiteta regiona EU.