Vesti

OKRUGLI STO: "PRINCIPI JAVNE ETIKE NA LOKALNOM NIVOU - KORAK KA ETIČKOM KODEKSU ZA PREDSTAVNIKE LOKALNIH VLASTI U SRBIJI"


U organizaciji Stalne konferencije gradova i opština 3. juna 2004. u Velikoj sali Skupštine grada Beograda održan je Okrugli sto `Principi javne etike na lokalnom nivou - korak ka etičkom kodeksu za predstavnike lokalnih vlasti u Srbiji`.

Na Okruglom stolu su predstavnici državnih organa Republike Srbije i predstavnici međunarodnih organizacija, kao i gosti iz evropskih zemalja, izneli svoje stavove i iskustva iz oblasti primene principa javne etike, a domaći stručnjaci i predstavnici gradova i opština dali konkretne sugestije za sadržaj budućeg Kodeksa, sa naglaskom na koracima koje treba preduzeti u cilju uspešnog usvajanja Kodeksa u našoj zemlji.

Među učesnicima su bili:

- Predrag Marković, predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije
- Bratislav Đokić, pomoćnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Republike Srbije
- Radmila Hrustanović, predsednik Skupštine grada Beograda
- Džefri Baret, šef Misije Evropske Komisije u Srbiji i Crnoj Gori
- Kit Simons, šef misije USAID-a u Beogradu
- Nađa Ćuk, predstavnik Misije Saveta Evrope u Srbiji i Crnoj Gori
- Kit Vitmor, predsednik Odbora za održivi razvoj u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope
- Skot Abrams, predstavnik Instituta za otvoreno društvo – Inicijativa za lokalnu samoupravu
- Stiven Rozenberg, direktor Programa reforme lokalne samouprave u Srbiji
- Bernhard Lamers, Šef Kancelarije Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu
- Andres Virp, gradonačelnik iz Norveške
- Luben Tatarski, gradonačelnik iz Bugarske
- Emiliano Bertoldi, delegat Agencije lokalne d emokratije u Nišu
- dr. Vlatko Rajković, predsednik SG Kragujevca, predsednik Stalne konferencije gradova i opština
- Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO i
- predsednici skupština opština Novi Beograd, Mladenovac, Niš (Opština), Velika Plana, Rača, Kučevo, Sremski Karlovci i Čajetina.

Radi se o prvom projektu koji uvodi pravila ponašanja na nivou lokalne samouprave u Srbiji, te je od izuzetnog značaja kako za lokalnu samoupravu, tako i za čitavu zemlju, kao korak bliže standardima Evropske Unije.

Okrugli sto predstavlja početak projekta «Nacionalna kampanja za usvajanje i implementaciju demokratskog kodeksa ponašanja izabranih i imenovanih lokalnih zvaničnika u Srbiji». Projekat je finansiran od strane Evropske komisije, a kofinansijeri su Fondacija Konrad Adenauer i Institut za otvoreno društvo iz Budimpešte. Partneri Stalne konferencije gradova i opština u sprovođenju projekta su Program za reformu lokalne samouprave u Srbiji – SLGRP, Nemačka organizacija za tehničku saradnju – GTZ i Asocijacija agencija lokalne demokratije - ALDA.

STALNA KONFERENCIJA PREDSTAVLJA VAM PODLISTAK ČASOPISA "VREME" U KOJEM SE NALAZE NAJVAŽNIJE INFORMACIJE SA OVOG OKRUGLOG STOLA KOJI, ISTOVREMENO, PREDSTAVLJA I POČETAK PROJEKTA.