Vesti

ODRŽANA TREĆA SEDNICA ODBORA ZA SOCIJALNU POLITIKU U FORMI RADIONICE


Treća sednica Odbora za socijalnu politiku Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) održana je 18. maja 2004. godine u formi radionice, čija tema je bila lokalno akciono planiranje u pilot opštinama u kojima se Projekat reforme socijalne politike sprovodi (Bor, Kraljevo, Užice i Zemun). Jednodnevnu radionicu organizovali su tim Projekta reforme socijalne politike i Odbor za socijalnu politiku (OSP), a namera je bila da se članovi OSP upoznaju sa aktivnostima, načinom rada i rezultatima koji su postignuti u pomenutim opštinama kada je reč o lokalnom akcionom planiranju, implementaciji Projekta i delovanju Opštinskih koordinacionih odbora za socijalnu politiku.

G-din Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, pozdravio je učesnike radionice istakavši da je u dosadašnjem radu na implementaciji Projekta reforme socijalne politike veoma puno postignuto, pohvalivši posebno angažman tima Projekta, kao i aktivnost članova OSP. Prema njegovim rečima, Stalna konferencija gradova i opština od početka je pružala podršku ideji o reformi socijalne politike, redovno je izveštavala Predsedništvo SKGO o aktivnostima OSP, a jednu od najvažnijih potvrda radu Odbora dala je i Generalna skupština SKGO koja je u potpunosti prihvatila njegove zaključke.

Program menažer Projekta g-din Majkl Runi detaljnije je izložio članovima Odbora način na koji su kreirani lokalni akcioni planovi i kako su razvijena lokalna partnerstva, apostrofirajući činjenicu da akcioni planovi ne treba da predstavljaju čvrsto cementirane obrasce delovanje, već je reč o kontinuiranom procesu nadogradnje, usavršavanja i revidiranja stavova po principu učenja iz grešaka. G-din Runi predstavio je članovima OSP cikličnu prirodu lokalnog akcionog planiranja koja se sastoji iz sledećih faza: identifikovanje problema, usaglašavanje ciljeva, definisanje prioritetnih akcija, proces realizacije, praćenje, pregled i evaluacija, kako bi se na kraju ciklusa vratili na proces ponovnog identifikovanja problema i revizije.

Na temu lokalnog partnerstva govorio je g-din Andreja Mladenović, predsedavajući Opštinskog koordinacionog odbora za socijalnu politiku (OKOSP) u Zemunu. Prema njegovim rečima, OKOSP u svojim redovima broji predstavnike opštine, zdravstva, prosvete, Nacionalne službe za zapošljavanje, centara za socijalni rad, nevladinog sektora i dr., te je neophodno razviti takvu vrstu partnerstva koje će voditi tome da svi ovi raznorodni članovi imaju jedinstven interes, a potrebno je i da bude izbegnuta opasnost da opština na sebe preuzme ulogu kontrolora čitavog procesa rada OKOSP-a. G-din Mladenović je istakao da su radom OKOSP-a u Zemunu dobili i članovi i građani, pošto je njegova uloga bila i da širi informacije iz ranije zatvorenog, vladinog sektora i time otvorenije deluje prema građanima. Takođe, OKOSP je pomogao i nevladinom sektoru, pošto što su se tokom rada u njemu predstavnici ove sfere bolje upoznali i čvršće povezali. Pošto je nesumnjivo postigao dobre rezultate, prvi sledeći korak jeste da se OKOSP institucionalizuje u opštinski organ i nastavi svoje delovanje u istom pravcu.

G-đa Ružica Dabić, član OKOSP-a Užice, prezentovala je proces izrade opštinskih akcionih planova, naglašavajući potrebu da u procesu njihove izrade treba voditi računa da budu usklađeni sa ciljevima šireg projekta jačanja socijalne politike, kao i da budu održivi i zasnovani na pouzdanim informacijama o postojećem stanju. Prema njenim rečima, strateški pravci o kojima treba voditi računa tokom izrade opštinskih akcionih planova jesu da je potrebno da oni iniciraju inovativna rešenja u oblasti socijalne politike, razvoj delotvornih tematskih partnerstava države i civilnog društva i da omoguće kreiranje novih rešenja i primenjivih modela za ostale opštine.

Predsedavajući OKOSP-a u Kraljevu g-đa Svetlana Stanić govorila je na temu razrade problemskih akcionih planova, akcionih planova kao osnove za razradu pojedinačnih projekata, kao i kriterijuma za odabir projekata, ističući potrebu da budu razvijena široka partnerstva koja će obuhvatiti predstavnike lokalne samouprave, centara za socijalni rad, zdravstvenih centara, lokalnih nevladinih organizacija, udruženja penzionera, opštinskih organizacija Crvenog krsta, medija i dr.

O procesu širenja pozitivnih iskustava govorila je sekretar OSP Katarina Arambašić, naglašavajući da Projekat reforme socijalne politike i OSP treba da posluže svim akterima koji su posredno i neposredno uključeni u realizaciju Projekta i rad Odbora kako za sticanje novih znanja, tako i za jačanje saradnje i bolju razmenu informacija između svih učesnika u ovom procesu. Komunikacioni kanali koji stoje na raspolaganju zainteresovanim stranama jesu: Bilten projekata reforme socijalne politike, Bilten SKGO, Glas lokalne samouprave (u izdranju SKGO), internet prezentacije Projekta reforme, SKGO i resornih ministarstava, a širenje pozitivnih iskustava i iniciranje određenih tema moguće je i kroz sastanke Radne grupe za komunikacionu strategiju.