Vesti

SAOPŠTENJE SA ČETVRTE, VANREDNE SEDNICE PREDSEDNIŠTVA SKGO


Danas je u Beogradu, u Stalnoj konferenciji gradova i opština, održana hitno sazvana vanredna sednica Predsedništva asocijacije, sa samo jednom tačkom dnevnog reda:

  • Stav Predsedništva povodom propuštanja ministra inostranih poslova Državne zajednice da prosledi predlog sastava stalne delegacije SCG u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

Na sednici, kojoj je prisustvovala i predstavnica Saveta Evrope u Beogradu, izražen je oštar protest predstavnika lokalnog nivoa vlasti zbog odluke ministra, gospodina Vuka Draškovića, da ne prosledi predlog sastava delegacije naše zemlje u ovom značajnom telu Saveta Evrope, čime se ugrožava pravo lokalnih vlasti, kao i državnih organa Srbije, Crne Gore i organa Pokrajine Vojvodine da u narednih godinu dana učestvuju u donošenju odluka koje se tiču brojnih značajnih pitanja, kako za našu zemlju u celini, tako i za lokalne vlasti u njoj. Iako pozvan, sednici nije prisustvovao gospodin Vuk Drašković, koji se trenutno nalazi u Strazburu, upravo u Savetu Evrope.

Na sednici Predsedništva odlučeno je da se Stalna konferencija gradova otvorenim pismom obrati gospodinu Draškoviću i zatraži objašnjenje zbog ovakvog propusta, kao i gospodinu Svetozaru Maroviću, predsedniku Saveta ministara Državne zajednice, kako bi se predočio problem koji je nastao zbog propuštanja Ministarstva inostranih poslova da obavi svoj deo procedure predlaganja delegacije naše zemlje u Kongresu. Takođe će se od Komiteta ministara zahtevati hitan sastanak svih učesnika u proceduri sa predstavnicima Komiteta ministara.

Nezvanično se saznaje da je diplomatskim naporima predstavnika Stalne misije SCG u Savetu Evrope, a uz saglasnost ministra Draškovića, sa predstavnicima Saveta Evrope pronađen način da se ovako nastao problem ipak prevaziđe do Plenarnog zasedanja Kongresa od 25-27. maja ove godine.