Vesti

ZAJEDNIČKA SEDNICA ODBORA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE I ODBORA ZA KOMUNALNE DELATNOSTI I STANOVANJE


Zajednička sednica dva odbora Stalne konferencije gradova i opština i Udruženja za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije, održana je 13. maja 2004. godine, u sali II Privredne komore Srbije u Beogradu.

Na početku sednice skup je pozdravio Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, koji je naglasio važnaost zajedničkog rada, kako odbora unutar Stalne konferenciej, tako i ostalih institucija koje se bave istim oblastima, istakavši da je ovaj sastanak jedan u nizu očekivanih dobrih primera.

Sednicom je, prema utvrđenom dnevnom redu, predsedavao dr Dobrica Janković, predsednik Odbora za komunalne delatnosti i stanovanje SKGO.

Najpre su prezentirani rezultati okruglog stola “Praktični mehanizmi za komunalno upravljanje i efikasno pružanje usluga” sa posebnim osvrtom na male opštine, koji je održan 28.aprila 2004. godine u Beogradu.

Kratke prezentacije rezultata okruglog stola po oblastima rada održali su Hristina Stevanović Čarapina, ekspert GTZ za upravljanje otpadom, Zoran Pantelić, ekspert GTZ za vodosnabdevanje i Bora Obradović, vodja tima za JKP-SLGRP. Rezultati ovog okruglog stola i predlozi angažovanih stručnjaka predstavljaju osnovni materijal i u funkciji su pripreme narednog okruglog stola pod radnim naslovom “Odgovor malih opština”, koji će se održati 22. i 23. juna 2004. godine
Ovaj zajednički sastanak je bio dobra prilika sa se učini dalji korak u pravcu implementacije Nacionalne strategije za upravljanje otpadom. Odmah nakon usvajanja ovog dokumenta predloženo je da u njegovu implementaciju uključe sve zainteresovane strane, od nadležnog ministarstva, Agencije za raciklažu, Privredne komore Srbije do odbora Stalne konferencije. Nažalost, ova ideja do sada nije realizovana, te je ovaj sastanaka iskorišćen upravo za konkretizaciju predloga. Formiran je operativni tim koji ima zadatak da u narednom periodu organizuje sastanke sa predstavnicima lokalnih vlasti po “regionima” saglasno predlogu koji je dat u Strategiji.

Članovi ovog tima su: Željko Pantelić, Ministarstvo za nauku i zaštitu životne sredine, Direkcija za zaštitu životne sredine, Dejan Davidović, pravni ekspert GTZ, Hristina Stevanović Čarapina, ekspert GTZ za upravljanje otpadom, Tatjana Ercegović-Petrić, Privredna komora Srbije, Ljubinka Kaluđerović i Miodrag Gluščević, SKGO.

Prihvaćena je sugestija da se ostvari saradnja sa Pokrainskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine I održivi razvoj, a očekuje se član tima iz Agencije za reciklažu.

Prof dr Slobodan Milutinović je predstavio Program za zaštitu životne sredine i održivog razvoja u gradovima i opštinama u Srbiji, kojeg zajedno sprovode Stalna konferencija i Asocijacija lokalnih i regionalnih vlasti Norveške, a koji je dobio i finansijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Norveške.

U nastavku sednice skup je ispred Privredne komore Srbije pozdravio Branimir Ljumović, koji je potvrdio potrebu da se svi učesnici uključe u proces rešavanja komunalnih problema. Jedna od posebno interesantnih tema se odnosi na privatizaciju komunalnih preduzeća. Poslovno udruženje komunalnih preduzeća KOMDEL je izradilo Studiju “Optimalni modeli transformacije i privatizacije komunalnih preduzeća u Srbiji”, koja će Odboru za komunalne delatnosti i stanovanje i Odboru za lokalnu samoupravu i lokalne finansije biti prezentirana na zajeničkoj sednici u Leskovcu, u vreme održavanja Sajma komunalne opreme, 8-10. juna 2004. godine.