Vesti

DRUGA SEDNICA ODBORA ZA LOKALNU SAMOUPRAVU I LOKALNE FINANSIJE


U ponedeljak 10. maja 2004. godine, u Velikoj Plani, u sali Opštinskog suda, održana je 2. sednica Odbora za lokalnu samoupravu i lokalne finansije. Odboru su, osim članova, prisustvovali stručnjaci Centra modernih veština i Programa za reformu lokalne samouprave u Srbiji.

Predsednik Odbora, g. Goran Rakovac, predsednik SO Velika Plana, pozvao je na sednicu odbora članove Izvršnog odbora SO Velika Plana i SO Smederevska Palanka, kao i predstavnike lokalnih medija (lista Pomoravlje, TV, dopisnika dnevnih listova iz Beograda).

Odbor je raspravljao o Inicijativi za izmene Zakona o lokalnim izborima, Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije, pripremljenoj od predstavnika 10 opština iz Programa za reformu lokalne samouprave u Srbiji i utvrdio preporuku Predsedništvu SKGO kojom u celini podržava rešenja iz inicijative i smatra potrebnim da se inicijativa uputi centralnim organima.

Odbor je prihvatio učešće u projektu Nacionalne promocije Kodeksa ponašanja izabranih lica na lokalnom nivou i preporučio svim članovima SKGO da se aktivno uključe u sprovođenje projekta.

Odbor je prihvatio Model opštinske odluke o mesnoj samoupravi, pripremljen od strane Programa za reformu lokalne samouprave u Srbiji, i utvrdio preporuku Predsedništvu SKGO da preporuči ovaj model svim članovima SKGO.

Odbor je prihvatio da sledeća sednica bude održana zajedno sa Odborom za komunalne delatnosti, u Leskovcu, u toku održavanja Sajma komunalnih delatnosti 8-10. juna, a na temu privatizacije komunalnih delatnosti.