Vesti

U POSETI OPŠTINI ŽABALJ

Nastavljajući program poseta malim opštinama, delegacija SKGO i SLGRP obišla je u sredu, 5. maja, opštinu Žabalj. Delegacija u kojoj su bili Đorđe Staničić, generalni sekretar i Ljubinka Kaluđerović, koordinator rada odbora iz SKGO i Erik Boven, šef tima za razvoj asocijacija iz SLGRP, provela je par sati u razgovoru sa Vasom Zlokolicom, predsednikom Skupštinie opštine, Borom Milićem, predsednikom Izvršnog odbora, Ljiljanom Čonkić, sekretarom SO i Svetlanom Jocić, višim saradnikom za skupštinske poslove i poverenikom Stalne konferencije u opštini Žabalj.

Žabalj je jedna od retkih opština koja može prilikom predstavljanja lako da pomene i sva ostala naseljena mesta u opštini, jer ih ima tri – Čurug, Đurđevo i Gospođince. U ovoj opštini koja je centralna vojvođanska opština, na 405 kvadratnih kilometara živi oko 29.000 stanovnika.

Ovaj razgovor je potvrdio da su male opštine uspele da mnoge svoje probleme reše vrlo racionalnim korišćenjem donatorskih sredstava i kombinovanjem ovih sredstava sa skromnim sredstvima budžeta, ali da se sada nalaze pred problemima i projektima većeg obima, kada im je neophodna pomoć u obezbeđivanju ozbiljnijih donatorskih sredstava ili kreditnih linija za ta sredstva.

Lepo je videti da su donatorska sredstva utrošena tako da su sve škole u opštini renovirane i priključene na plin, ali nedostaju sredstva za izgradnju novih fiskulturnih sala. Kao i mnogo puta do sada, meštani su spremni da pomognu izgradnju i učestvuju u finansiranju ovakvih objekata, ali novi način obezbeđivanja sredstava iz mesnih samodoprinosa potpuno destimuliše sve napore u tom pravcu.

Slično mnogim opštinama u Srbiji, može se govoriti o brojnim problemima, ali su čelni ljudi opštine Žabalj okrenuti budućnosti i ulažu velike napore da se glavni problemi počnu rešavati. A glavni problem ove opštine je nezaposlenost. S obzirom na zakonska rešenja koja lokalnu samoupravu ograničavaju u mnogim segmentima vezanim za privredni razvoj i zapošljavanje, odlučeno je da opština može najbolje stimulisati privredni rast ukoliko ponudi neke uslove za to. Izdvajanjem 70 ha zemljišta, pored glavnog puta Novi Sad – Zrenjanin, sa namerom da se to zemljište ponudi investitorima kao prostor za industrijsku zonu i ustupi bez nadoknade, opština stvara neophodne uslove za sve one koji bi želeli i mogli da ulažu u nove razvojne projekte.

Na tradicijama dobro organizovanog lovnog i ribolovnog turizma, i sa onim što je već urađeno u oblasti rekreativnog turizma izgradnjom golf terena, opština Žabalj želi da nađe adekvatno mesto prilikom definisanja turističke infrastrukture Vojvodine i Srbije.

Pored novina sa kojima se stanovnici Žablja susreću u renoviranoj opštinskoj zgradi, čelnici opštine imaju planove da postojeći alikativni softver umreže i na taj način rad opštinske uprave učine još efikasnijim.