Vesti

OTVORENO PISMO PREDSEDNIKU VLADE I MINISTRU FINANSIJA

"Poštovani gospodine predsedniče,
Poštovani gospodine ministre,


Stalna konferencija gradova i opština, kao nacionalna asocijacija lokalnih vlasti, obratila Vam se pismom 9. marta, izražavajući očekivanje za saradnjom tokom Vašeg mandata. Do sada nismo dobili odgovor, ali se nadamo da ćete naći vremena za sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava i za utvrđivanje modaliteta buduće saradnje.

U sredu, 24. marta održana je vanredna sednica Predsedništva SKGO povodom usvajanja budžeta Republike Srbije za 2004. godinu. Na sednicu su bili pozvani, uz članove Predsedništva, ministar finansija i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Povodom hitnog usvajanja budžeta Republike za 2004. godinu, Predsedništvo SKGO je donelo zaključke:

1. Predsedništvo SKGO i predstavnici gradova i opština u Srbiji smatraju nedopustivim postupak usvajanja budžeta Republike za 2004. godinu i pratećih zakona bez prethodnih usaglašavanja između ministra finansija i lokalnih vlasti, što je bila praksa u prethodnom periodu. Ovakav postupak centralnih vlasti svakako ne doprinosi boljem razumevanju između Vlade RS i lokalnih vlasti niti daljoj demokratizaciji zemlje.

2. Predsedništvo SKGO smatra da su gradovi i opštine u Srbiji u celini oštećeni ukupnim iznosom prihoda koji im je namenjen usvojenim budžetom za 2004. godinu, čime su im realno umanjeni budžeti za ovu godinu.
Na projekciju prihoda lokalnih samouprava u 2004. godini nije primenjen isti procenat uvećanja kao i na budžet u celini (8% po osnovu rasta cena na malo i 4,2% po osnovu rasta BDP), već "Ukupni prihodi jedinica lokalne samouprave za 2004. godinu planirani su u visini od 73,4 milijardi dinara, što je u odnosu na ostvarane prihode u 2003. godini od 68,6 milijardi dinara više za 7,0%".

3. Predsedništvo SKGO ukazuje i na postojanje brojnih problema zbog zamene poreza iz kojih su lokalne samouprave do sada ostvarivale svoje prihode, a prema Zakonu o obimu sredstava i učešću opština, gradova i grada Beograda u porezu na zarade i porezu na promet u 2004. godini.
U novom budžetu izvršena je zamena neograničenog prihoda ograničenim prihodom, odnosno prihod iz poreza na fond zarada zamenjen je povećanim učešćem porezu na promet i porezu na zarade, čiji se obim Zakonom ograničava. Osim toga, procenat učešća lokalne samouprave u porezu na zarade je znatno manji u odnosu na dogovor koji je postignut između Ministarstva i lokalnih vlasti u procesu predlaganja propisa o uvođenju poreza na dodatu vrednost.

4. Predsedništvo SKGO smatra da Ministarstvo finansija ovakvim postupanjem ne iskazuje spremnost za dalje reforme lokalnih finansija i finansijsku decentralizaciju i zahteva nastavak rada Radne grupe za reformu finansija lokalne samouprave, koja je tokom prošle godine pripremala sistemske zahvate u javnim finansijama i koja treba da nastavi sa kreiranjem novog sistema finansiranja lokalne samouprave.
Predsedništvo SKGO smatra da je sadašnji sistem finansiranja lokalne samouprave nepregledan i nedovoljno usklađen sistem i time ostavlja previše prostora arbitrernom odlučivanju i unosi preveliki stepen nesigurnosti u ovaj aspekt javnih finansija. Najavljeno uvođenje poreza na dodatu vrednost u postojećem fiskalnom sistemu samo će pojačati ove probleme. Neophodno je kreirati sistem finansiranja lokalne samouprave koji bi omogućavao jednostavno poređenje ukupnog učešća lokalne samouprave u javnoj potrošnji iz godine u godinu i na taj način omogućio stalnost ovih prihoda. Zbog toga je izuzetno važno da Radna grupa za reformu javnih finansija lokalne samouprave što pre obnovi svoje aktivnosti i nastavi pripremanje konzistentnog sistema, čime bi se značajno stabilizovale javne finansije lokalne samouprave, a time i javne finansije zemlje u celini.

U skladu sa tim, Predsedništvo SKGO izražava spremnost za učestvovanje u daljim reformama na decentralizaciji vlasti i, u okviru toga, decentralizaciji javnih finansija i očekuje da će Vlada Republike Srbije i Ministarstvo finansija nastaviti aktivnosti u tom pravcu i uključiti u reforme sve relevantne institucije, među kojima je i Stalna konferencija gradova i opština.


Predsednik SKGO
dr Vlatko Rajković"