Vesti

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Druga sednica Predsedništva SKGO održana je u sredu, 24. marta 2004., povodom usvajanja budžeta Republike Srbije za 2004. godinu i pratećih zakona.

Predsedništvo SKGO je usvojilo sledeće zaključke:

1. Predsedništvo SKGO, kao nacionalne asocijacije lokalnih samouprava, i predstavnici gradova i opština u Srbiji smatraju nedopustivim postupak usvajanja budžeta Republike za 2004. godinu i pratećih zakona bez prethodnih usaglašavanja između ministra finansija i SKGO i predstavnika lokalnih vlasti, što je bila praksa u prethodnom periodu.

2. Predsedništvo SKGO smatra da su gradovi i opštine u Srbiji u globalu oštećeni ukupnim iznosom prihoda koji im je namenjen usvojenim budžetom za 2004. godinu, čime su im realno umanjeni budžeti za ovu godinu.

3. Predsedništvo SKGO ukazuje i na postojanje brojnih problema zbog zamene poreza iz kojih su lokalne samouprave do sada ostvarivale svoje prihode, a prema Zakonu o obimu sredstava i učešću opština, gradova i grada Beograda u porezu na zarade i porezu na promet u 2004. godini.

4. Predsedništvo SKGO smatra da Ministarstvo finansija ovakvim postupanjem ne pokazuje spremnost za dalje reforme lokalnih finansija i finansijsku decentralizaciju i zahteva nastavak rada Radne grupe za reformu finansija lokalne samouprave, koja je tokom prošle godine pripremala sistemske zahvate u javnim finansijama i koja treba da nastavi sa kreiranjem novog sistema finansiranja lokalne samouprave.