Vesti

PRVA SEDNICA ODBORA ZA MEĐUNARODNU SARADN&#1032U

Odbor za međunarodnu saradnјu Stalne konferencije gradova i opština u novom sazivu održao je svoju Prvu, konstitutivnu sednicu u Skupštini Opštine Pančevo, 16. marta 2004. godine. Sednicom je predsedavala novoimenovana predsednica Odbora, gospođa Borislava Kruška, predsednica SO Pačevo.

Zahtev SO Tutin, da gospodin Esad Džudžević bude član Odbora, jednoglasno je usvojen. Nakon toga, Odbor je konstituisan, a predlog Poslovnika o radu je, takođe, jednoglasno usvojen. Za potpredsednika Odbora izabran je gospodin Slobodan Kaitović, predsednik SO Loznica.

Diskutujući o elementima rada Odbora, doneti su sledeći zaključci:
- da rad Odbora bude više usmeren na pograničnu i regionalnu saradnju Jugioistočne Evrope, povezivanje gradova na Dunavu, saradnju sa zemljama koje ulaze u EU
- da Sekretarijat SKGO pribavi informacije o evropskim fondovima koje naše lokalne samouprave mogu da koriste
- da se sekretaru Odbora dostavljaju predlozi opština zainteresovanih za privrednu saradnju
- da opštine prezentiraju na sednicama svoje dobre primere međunarodne saradnje
- da se u realizaciju projekta "Nacionalna kampanja za usvajanje i implementaciju demokratskog kodeksa ponašanja izabranih i imenovanih lokalnih zvaničnika u Srbiji", uključe: gospođa Vasvija Gusinac, predsednica SO Novi Pazar, gospodin Slađan Radovanović, predsednik SO Rača i gospođa Divna Marković, sekretar SO Lazarevac
- da pogranične opštine u okviru prekogranične saradnje realizuju projekte na temu: "ISTINA, ODGOVORNOST, POMIRENJE"
- da se sednice Odbora češće održavaju i da članovi svoje predloge za program rada Odbora dostave SKGO
- da se sledeća sednica Odbora održi do kraja aprila

Predlog Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, da se u Beogradu sredinom juna održi okrugli sto na temu: "POLITIKA GRADOVA JUGOISTOČNE EVROPE U OBLASTI KULTURE I OBRAZOVANJA", pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda, takođe je jednoglasno usvojen, kao i inicijativa ambasadora Turske u SCG, gospodina Hasan Servet Oktema, da SKGO uspostavi saradnju sa asocijacijom turskih gradova "MARMARIS", je jednoglasno prihvaćena.