Vesti

STUDIJSKO PUTOVANJE DELEGACIJE SKGO PO GRADOVIMA I OPŠTINAMA ČEŠKE REPUBLIKE

U okviru plana saradnje SKGO i Saveza gradova i opština Češke Republike, i na osnovu Sporazuma o saradnji 16. septembra 2002. u Beogradu, realizovano je treće studijsko putovanje predstavnika naših opština po gradovima i opštinama Češke, u periodu od 22. do 29. februara 2004. godine. Delegaciju SKGO činili su predsednici sedam gradova i opština (Crna Trava, Surdulica, Ljig, Lapovo, Kovačica, Odžaci i Tutin), kao i predstavnik SKGO.

Osnovni ciljevi studijskog putovanja bili su:

- Upoznavanje sa sistemom i strukturom jedinica lokalne samouprave u Češkoj
- Uspostavljanje novih kontakata između jugoslovenskih i čeških gradova, kroz bratimljenje i ostale oblike saradnje
- Upoznavanje sa rezultatima nakon tranzicije i transformacije lokalnih samouprava, sa načinom i metodama kojima su se koristili za vreme reforme
- Kako privući investitore , kako razvjaiti turizam i kako pospešiti saradnju sa privatnim sektorom
- Investiranje, planiranje i ekonomski razvoj grada
- Razvoj malih opština i formiranje poslovnih inovacionih centara
- Zaštita životne sredine, industrijske zone i renoviranje grada

Delegacija je posetila Prag, Jilove, Štechovice, Sedlčani i Pisek, a dogovorena je i buduća saradnja kroz razmenu iskustava i uzajamne posete.

Delegacija je bila u poseti kod ambasadora SCG, gospodina Aleksandra Ilića, a organizovan je i sastanak sa ekonomskim savetnikom gospođom Slavicom Kukolj, na kojem su predstavnici delegacije upoznali čelnike ambasade sa privrednim mogućnostima, potrebama i problemima opština koje predstavljaju.

U Pragu je, u Obrazovnom centru za lokalnu samoupravu, održan seminar o strukturi lokalne samouprave kao i novonastalih regiona. Centar ima za cilj da edukuje predstavnike lokalne samouprave i u tom smislu stvara mrežu predstavništava po celoj Češkoj.

Putovanje i boravak delegacije srpskih opština na studijskom putovanju u Češku, realizovano je u saradnji sa Fondom za otvoreno društvo - East East Program i Savezom gradova i opština Češke Republike.