Vesti

POSETA OPŠTINAMA LAJKOVAC I MIONICA

U okviru strategije komunikacija sa opštinama, delegacija SKGO i SLGRP u sastavu: Đorđe Staničić, generalni sekretar Konferencije, Vojislav Krunić, urednik, Slađana Grujić, stručni saradnik i Aleksandar Đukić (SLGP), posetila je 26. februara 2004. godine opštine Lajkovac i Mionicu.

U opštini Lajkovac delegaciju su primili predsednik Skupštine opštine, g Goran Ranković, i sekretar Skupštine opštine, g Milomir Vidaković. Glavne teme razgovora bile su vezane za probleme sa kojima se suočava većina opština u Srbiji: nedostatak kvalifikovanog kadra, potreba za osavremenjivanjem opštinske službe i edukacijom. Komentarišući rad opštinske uprave, istaknuto je da ona funkcioniše solidno, a da se čeka preseljenje u novu zgradu u kojoj će biti objedinjene sve opštinske službe. Posebno je naglašeno razdvajanje važnih službi koje se sada nalaze u okviru Odeljenja za privredu: imovinsko-pravni poslovi i inspekcijsko-komunalni poslovi. Služba besplatne pravne pomoći za one građane koji nisu solventni je na raspolaganju građanima. Kao poseban problem je istaknuto nerešeno pitanje deponija. Na kraju, predstavnik SKGO je pozvan da prisustvuje na sastanku vezanom za problematiku deponija koji će biti organizovan u Lajkovcu.

Opština Mionica je kao najveći problem navela zemljotres koji je uništio skoro sve zgrade uključujući i zgradu opštine. Projekat sanacije i rekonstrukcije opštine postoji, ali nedostaju finansijska sredstva da se on i realizuje. Iznos procenta od poreza na promet koji pripada Mionici zbog zemljotresa je smanjen sa 39.3% 2000. godine na 19,3% 2002. godine. Opštinsku upravu čine dva odeljenja koja su bez načelnika, a sekretar opštine obavlja skoro sve poslove. Naglašen je problem nedostatka kadrova, a neke službe nisu ni opremljene računarima. Kada je u pitanju privreda, stanje je još uvek veoma loše. Privatizovano je nekoliko firmi, ali sredstva od privatizacije još nisu pristigla.

Dve banje pružaju jedinu, za sada, perspektivu razvoja: Vrujci, gde Si&Si gradi fabriku vode, i banja udaljena 2km od Mionice (bogata sumporom) za koju su zainteresovani Holanđani. Kao najvažnije projekte predstavnici opštine su naveli sledeće:
- Projekat stočne pijace
- Projekat aktiviranja indrustrijske zone
- Projekat sanacije i rekonstrukcije opštine
- Projekat fabrike dehidriranih jaja (zbog najveće koncentracije farmi jaja).