Vesti

Prva sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština u novom sazivu:

U Beogradu je 19. februara 2004. godine održana Prva sednica novog saziva Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština. Na ovoj Konstitutivnoj sednici, kojoj je predsedavao dr. Vlatko Rajković, predsednik Skupštine grada Kragujevca, usvojen je Plan rada i organizacije u ovoj godini i imenovani su članovi svih odbora Stalne konferencije.

Na sednicu su pozvani predstavnici Ministarstva finansija i ekonomije, jer je od opština stigao veliki broj pitanja u vezi sa primenom Zakona o budžetskom sistemu na lokalnom nivou, koji se primenjuje od 1. januara 2004.

Sednici su prisustvovali Gojko Adžić, pomoćnik direktora Uprave za javna plaćanja i Aleksandar Penev, viši savetnik Uprave, sa kojima je dogovoreno da se poboljša komunikacija između Ministarstva i lokalnih samouprava. Dat je predlog da se dostave podaci o predstavnicima Ministarstva, čiji je zadatak stalna komunikacija sa lokalnim samoupravama. Pored toga predloženo je da se pomogne lokalnim samoupravama prilikom usvajanja uputstava i dokumenata koji su neophodni za sistematsko postavljanje rada konsolidovanih računa trezora lokalnih samouprava. Pošto je tokom 2003. godine došlo do poremećaja u radu nekih banaka kod kojih su bila plasirana sredstva lokalnih samouprava po automatizmu, a bez njihove saglasnosti, nastale su poteškoće u vezi sa pomenutim plasmanima. Predstavnici Ministarstva finansija su preuzeli obavezu da u najkraćem mogućem roku obezbede povraćaj sredstava lokalnim samoupravama, ali i da utvrde metodologiju kojom se mogu obračunati kamate koje pripadaju budžetima lokalnih samouprava za 2003. godinu. Posebno pitanje odnosilo se na sredstva koja pripadaju lokalnim samoupravama po osnovu privatizacije, jer je uočeno da se ta sredstva ne prenose saglasno rešenjima. Zaključeno je da Ministarstvo finansija što je moguće pre, a u skladu sa zakonom, počne da uplaćuje pomenuta sredstva u trezore lokalnih samouprava.

Posebna pažnja posvećena je projektu Stalne konferencije - "Nacionalna kampanja za usvajanje i implementaciju demokratskog kodeksa ponašanja izabranih i imenovanih lokalnih zvaničnika u Srbiji" , kojim je SKGO konkurisala za sredstva iz Programa CARDS Evropske Unije i koji je dobio podršku Evropske komisije i grant u visini od 250000 evra. Ukupna vrednost projekta, koji treba da se realizuje tokom narednih 18 meseci, je 312,500 evra. Dodatna sredstva obezbedili su partneri na projektu - Institut za otvoreno društvo iz Budimpešte i Fondacija Konrad Adenauer. Partneri na projektu su i: Program za reformu lokalne samouprave u Srbiji, Nemačka organizacija za tehničku saradnju GTZ i Asocijacija agencija lokalne demokratije. Na sednici Predsedništva dogovoreno je da u radnom telu, za izradu kodeksa kao predstavnici Predsedništva budu Milutin Prodanović, predsednik SO Gornji Milanovac, Željko Ožegović, predsednik SO Novi Beograd, Zoran Kostić, predsednik SO Mladenovac i Milan Čežek, predsednik SO Zrenjanin.

Projekat je zamišljen kao široka nacionalna kampanja usmerena na promociju etičkih standarda vezanih za ponašanje lokalnih izabranih predstavnika i zaposlenih u organima lokalnih vlasti. Cilj projekta je podizanje ukupnog nivoa svesti u društvu o neophodnosti da lokalni zvaničnici usvoje i primenjuju jasna i čvrsta antikorupcijska pravila i principe u vođenju javnih poslova, u svakodnevnom radu i u odnosima sa građanima i javnošću.

Realizacijom projekta formulisaće se predlozi dva dokumenta:

1. Etičkog kodeksa za izabrane lokalne predstavnike
2. Pravila ponašanja za zaposlene u organima lokalnih vlasti i javnim komunalnim preduzećima.

Ovi dokumenti bi, potom, bili predmet široke rasprave - na nacionalnom nivou i u lokalnim zajednicama, u koju bi bili uključeni građani, nevladine organizacije, mediji, strani i domaći stručnjaci i predstavnici Vlade i Parlamenta Republike Srbije. Rezultat ovih rasprava u skupštinama opština i gradova, i kroz različite vidove komunikacije sa građanima, biće - usaglašeni tekstovi predloženih dokumenata, koje bi trebalo svečano da usvoji Predsedništvo Stalne konferencije i da ih, potom, preporuči na usvajanje u svim lokalnim samoupravama u zemlji. Usledio bi, zatim ciklus programa obuke, sa ciljem da svrha i sadržina Kodeksa i Pravila ponašanja zaposlenih postanu potpuno jasni i prihvaćeni od strane predstavnika lokalnih vlasti i, istovremeno, poznati građanima, kako bi na njih mogli da se oslone i pozovu.

Gost Predsedništva bio je, takođe, i direktor Agencije za razvoj infrastrukture lokalne samouprave, Zoran Lakićević, koji je informisao Predsedništvo o produženju roka do kraja februara za dostavljanje podataka iz lokalnih samouprava u upitniku koji je Agencija dostavila opštinama. Pored toga, pozvane su sve opštine koje imaju završene projekte, da se jave Agenciji, jer postoji mogućnost da se određeni broj projekata finansira već tokom 2004. godine.