Vesti

POSETA KINESKE DELEGACIJE

5.decembra 2003. Stalna konferencija gradova i opština dočekala je delegaciju Kineske asocijacije prijateljstva sa stranim državama i Kineske asocijacije međunarodnih prijateljskih gradova. Gosti iz Kine su na čelu svoje šestočlane delegacije imali gospodu Kang Jingyuana, zamenika direktora Evropskog odeljenja Asocjiacije prijateljstva i Su Guanga, potpredsednika ove asocijacije. Razmenjene su informacije o prirodi udruživanja lokalnih vlasti koje naše dve organizacije sprovode u svojim zemljama, te je od strane gostiju izneto više podataka koji govore o velikoj važnosti ovog kineskog udruženja i njegovom uticaju. Ovo udruženje je osnovano na inicijativu Vlade republike Kine i ima njenu podršku. Tokom vremena došlo se do broja od 1200 gradova-članova asocijacije.

Brojni kineski gradovi i gradovi širom sveta su zbratimljeni, a takva veza postoji i između Beograda i Pekinga. Godine 1999, u ime NR Kine asocijacija je postala članica IULA, Međunarodnog saveza lokalnih vlasti. Predsednik g. Chen Haosu je član Izvršnog odbora ove značajne svetske organizacije. Međunarodni uticaj koji kinesko udruženje ima može se videti i u činjenici da njemu pripada deo zasluga za spajanje svetskih organizacija IULA i UTO, do koga treba da dođe sledeće godine u Parizu.

Obe strane su naglasile veliko interesovanje za nastavak saradnje. Budući da je prvi sastanak tek prilika za inicijalni susret udruženja dveju zemalja, kao i da je potrebno dalje upoznavanje, kineske strana je ponudila a SKGO sa zadovoljstvom prihvatila da u toku sledeće godine delegacija SKGO poseti Kinu. Kao dobrodošao posrednik u uspostavljanju ovog kontakta učestvovalo je i "Društvo prijateljstva sa Kinom" iz Beograda, čiji predsednik g. Nikola Radošević je prisustvovao sastanku. Sastanku je prisustvovao i g. Wang Fuguo, savetnik Ambasade NR Kine u Beogradu, koja je pružila podršku ovom susretu i daljoj saradnji.