Vesti

TRINAESTA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA KONFERENCIJE

Trinaesta sednica Predsedništva, poslednja u ovom sazivu, održana je 28. novembra, u Beogradu. Sednica je bila posvećena pripremama za održavanje 33. Skupštine SKGO. Nakon što je prihvaćen izveštaj generalnog sekretara o radu SKGO u periodu između 11. i 13. sednice, Predsedništvo je usvojilo dnevni red 33. Skupštine SKGO i konačne liste kandidata za izbore organa koje bira Skupština.

Za tematski deo Skupštine Predsedništvo je usvojilo referate renomiranih stručnjaka za oblast lokalne samouprave, Boška Mijatovića, Bogoljuba Milosavljevića i Snežane Đorđević, kao i nacrt zaključaka i izvora za zaključke, kao i zakonodavnih inicijativa za 2004. godinu, koji će biti predmet rasprave na Skupštini. U pogledu statusnih pitanja, Predsedništvo je usvojilo predlog odluke o izmenama Statuta SKGO, kojima se menja naziv asocijacije brisanjem naziva Jugoslavija i prečišćavanjem teksta u skladu sa novim nazivom, kao i pratećim izmenama koje usklađuju tekst Statuta sa važećom regulativom.

Predsedništvo je u nastavku sednice usvojilo program saradnje SKGO i Asocijacije lokalnih i regionalnih vlasti Norveške i Deklaraciju o saradnji lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope u oblasti održivog razvoja.

Predsedništvo je podržalo predlog Ministarstva prosvete i sporta o osnivanju regionalnih centara za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, ali uz rezervu da je neophodno precizirati način finansiranja ovih centara, kako teret finansiranja ne bi snosile samo lokalne samouprave.

Inicijativa opštine Zrenjanin za osnivanje posebnog tela u okviru SKGO koje bi se bavilo informacionim tehnologijama i modernizacijom opštinske uprave jednoglasno je prihvaćena i Predsedništvo je osnovalo Pododbor Odbora za lokalnu samoupravu i lokalne finansije za informacione tehnologije.

Predstavnik opštine Novi Kneževac obavestio je Predsedništvo o inicijativi opštine Novi Kneževac za učešće SKGO u osnivanju Regionalne agencije za ruralni razvoj. Predsedništvo je zaključilo da su potrebne dodatne informacije radi donošenja odluke o prihvatanju inicijative.

Na kraju sednice, Vasvija Gusinac, član Predsedništva, informisala je Predsedništvo o zaključcima skupa opština u kojima su nacionalne manjine većinsko stanovništvo. Predsedništvo je prihvatilo informaciju i podržalo potrebu veće podrške u ostvarivanju manjinskih prava. Takođe, Milan Čežek, član Predsedništva, izrazio je potrebu da se opštine regionalno povežu i sarađuju i obavestio Predsedništvo o aktivnostima opštine Zrenjanin na tešnjoj saradnji banatskih opština.