Vesti

OKRUGLI STO O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA - TRŽIŠNO ORIJENTISANI RAZVOJ KOMUNALNIH DELATNOSTI

Stalna konferencija gradova i opština je, u saradnji sa GTZ projektom "Modernizacija komunalnih usluga", organizovala Okrugli sto "Tržišno orijentisani razvoj komunalnih delatnosti" koji je, kao deo aktivnosti Odbora za komunalne delatnosti i stanovanje, održan 27. novembra 2003. godine u Skupštini grada Beograda.

Osim predstavnika gradova i opština Srbije i Konferencije, na ovom Okruglom stolu učestvovali su još i predstavnici GTZ projekta, komunalnih preduzeća, PALGO centra, Ministarstva finansija - Agencije za razvoj opštinske infrastrukture, SLGRP, Evropske agencije za rekonstrukciju i nemačke firme KfW.

Glavne teme Okruglog stola bile su:

1. Unapređenje efikasnosti u pružanju komunalnih usluga - inicijative prema opštinama
2. Institucionalni okvir - obraćanje centralnim institucijama i
3. Pridruživanje evropskim inicijativama i promovisanje međunarodne opštinske saradnje

Zaključci i preporuke Okruglog stola "Tržišno orijentisani razvoj komunalnih delatnosti" su sledeći:

► Postizanje većeg kvaliteta života i bolje usluge u gradovima i opštinama je opšti cilj kome treba da teže sve lokalne samouprave u Srbiji. U tom smislu potrebno je uspostaviti nove standarde u pogledu kvaliteta komunalnih usluga po ugledu na usluge u razvijenim zemljama. Uzimajući u obzir sadašnje ograničene javne i privatne resurse, ovo može biti postignuto povećanjem efikasnosti u pružanju usluga.

► Osnovni mehanizam postizanja zadatog cilja treba da bude uvođenje tržišnih mehanizama u oblast pružanja komunalnih usluga, stvaranjem konkurencije i ukidanjem monopola putem eventualne privatizacije državnog kapitala, promovisanja koncepata javno-privatnog partnerstva, kao i restrukturiranjem javnih komunalnih preduzeća.

► Lokalne vlasti treba da odigraju odlučujuću ulogu u stvaranju uslova za ostvarivanje neophodnog tržišnog ambijenta i to u pogledu:
- uspostavljanja novih vlasničko-organizacionih modela javnih komunalnih preduzeća, koji će omogućiti postizanje društvenih ciljeva na efikasniji način
- uspostavljanja transparentnosti u procesu pružanja komunalnih usluga u pogledu kvaliteta i kvantiteta, kao i u pogledu svih javnih nabavki, troškova i prihoda
- većeg učešća građana i stručne javnosti u odlučivanju o pitanjima koja se tiču komunalnih delatnosti
- ugradnje odgovarajućih uređaja za merenje, kao neophodnog preduslova za praćenje i kontrolu potrošnje komunalnih usluga
- formulisanja i sprovođenja politike cena komunalnih usluga na način da one odražavaju uslove na tržištu, a ne da služe kao sredstvo za sprovođenje socijalne politike, tj. treba subvencionisati socijalno ugroženu populaciju građana, a ne cene komunalnih usluga
-podizanja svesti građana o neophodnosti tržišne usmerenosti komunalnih delatnosti i povezanosti cena, naplate i kvaliteta komunalnih usluga.

► Poseban zadatak SGKO je zastupanje interesa lokalnih samouprava u procesu usaglašavanja zakonodavstva u ovoj oblasti. Neophodno je što pre pokrenuti inicijativu za izmene izvesnog broja zakona, od kojih su najvažniji Zakon o koncesijama, Zakon o komunalnim delatnostima, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o društvenoj kontroli cena. Pored toga, potrebno je ubrzati donošenje podzakonskih akata koji bi omogućili uspešniju primenu postojećih zakonskih rešenja.