Vesti

OKRUGLI STO: "MODERNIZACIJA JAVNE UPRAVE NA LOKALNOM NIVOU"

19. novembra 2003. Stalna konferencija gradova i opština je organizovala okrugli sto na temu modernizacije javne uprave na lokalnom nivou, u cilju priprema 33. Skupštine koja se održava 12. decembra u Beogradu. Prezentacije stručnjaka i diskusija koja je usledila omogućili su identifikovanje sledećih zaključaka, koji će biti predloženi Skupštini:

1. Potrebno je unaprediti status državnih službenika i na centralnom i na lokalnom nivou, u pravcu izjednačavanja njihovog statusa sa evropskim standardima u oblastima izbora i uvođenja novih službenika (regrutovanja), te njihove pokretljivosti i stručnog usavršavanja. Metodi za to su:

▪ stvaranje usklađene regulative koja bi uvela razlike između državnih službenika prema potrebama organizacije vlasti i podstakla pokretljivost službenika i načine na koji se sprovodi pokretljivost
▪ promovisanje dinamičkog vođenja karijere, primenom modernih instrumenata rukovođenja (upravljanje po ciljevima, evaluacija)
▪ insistiranje na obrazovanju kao instrumentu modernizacije.

2. Modernizacija javne uprave, na niovu organizacije službi i organizacije rada (menadžmenta) je uslov za uspešnu decentralizaciju. U okviru modernizacije neophodno je uvesti nove standarde u radu javne uprave, pre svega kroz uvođenje načela kvaliteta usluga, uvažavanje ekonomičnosti u radu javne uprave i povećavanje udela modela projektnog finansiranja javne uprave.

3. Za uspešnu modernizaciju javne uprave od velikog značaja je neposredno upoznavanje stanja u drugim evropskim zemljama, kroz upoznavanje sa stavovima sa inostranim stručnjacima i studijska putovanja koja bi obuhvatala što širi krug državnih službenika.

4. Izvršiti široke konsultacije predstavnika lokalnih vlasti koji su preduzeli samostalne aktivnosti u unapređenju i modernizaciji uprave u pripremi nove regulative o statusu državnih službenika i modernizaciji javne uprave.