Vesti

PETA SEDNICA ODBORA ZA SOCIJALNU POLITIKU

Peta sednica Odbora za socijalnu politiku održana je 13. novembra 2003. u Beogradu. Pored članova Odbora, sednici su prisustvovali i rukovodioci Projekta za reformu socijalne politike i generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić.

Glavna tema sednice bila je priprema za Republičku konferenciju o reformi socijalne politike u Srbiji, sa temom: "Decentralizacija socijalne politike: izazovi i mogućnosti" koja će se, 25. i 26. novembra 2003., održati u hotelu Metropol. Osnovni zaključak sednice je da na konferenciji moraju da dođu do izražaja procene o realnim mogućnostima opština u procesu decentralizacije. U tom pravcu bilo bi poželjno da predstavnici raznih opština na konferenciji iznesu konkretne probleme sa kojim se lokalne zajednice suočavaju, kako bi se na što efikasniji način došo do preporuka i predloga sa kojima bi trebao da se upozna i Vlada Republike Srbije.

Druga tema sastanka bio je Izveštaj sa sednice Radne grupe za narodne kuhinje. Neki od članova Odbora pohvalili su zaključke i rad Radne grupe, a Odbor je prihvatio zaključke i podržao stvaranje radnih tela na nivou opština koja bi se bavila pitanjima vezanim za narodne kuhinje, kao i poboljšanjem kontrole namenske potrošnje sredstava za ove svrhe. Takođe, Odbor se založio i za stvaranje partnerstava na nivou opština, što bi trebalo da vodi efikasnijem obezbeđivanju sredstava.