Vesti

Praćenje primene Etičkog kodeksa


Prvi sastanak članova radnih tela za praćenje primene Etičkog kodeksa održan je 22. septembra 2009. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. Na skupu je predstavljen Projekat kao i plan aktivnosti, a sastanak je bio prvi korak ka formiranju Mreže radnih tela za praćenje primene Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave.


Prisutne je pozdravila Zorica Vukelić, zamenica generalnog sekretara SKGO i naglasila značaj promocije mehanizama za praćenje primene Etičkog kodeksa na lokalnom nivou. Gospođa Vukelić je istakla ulogu Stalne konferencije u pružanju visokokvalitetnih usluga i unapređenju rada Mreže kroz svoje odbore, Savetodavni i Centar za obuku.


O dosadašnjem radu i iskustvima na projektu Etičkog kodeksa, kao i o preporukama za buduću saradnju, govorio je Dragan Vujčić, šef Odeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju. Gospodin Vujčić je izjavio da je Srbija jedina zemlja u regionu i jedna od tri u Evropi koja razvija sistem praćenja Etičkog kodeksa ponašanja lokalnih funkcionera. Ivan Božović, saradnik na proteklim fazama Projekta, ukratko je predstavio regionalne radionice koje će se održati u oktobru i novembru 2009. godine u okviru OEBS-ovog projekta čiji je cilj obučavanje radnih tela za praćenje primene Etičkog kodeksa.