Vesti

LOKALNE FINANSIJE U 2004. GODINI

U Skupštini grada Beograda, u sredu 15. oktobra održan je širi sastanak Radne grupe za reformu javnih finansija lokalne samouprave Vlade RS(1). Za njega je vladalo posebno interesovanje predstavnika lokalne samouprave, budući da je tema bio način finansiranja lokalne samouprave u 2004. godini. Sastankom je predsedavao g. Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije, a prisustvovali su predstavnici dvadeset pet gradova i opština, kao i gđa Milica Bisić, zamenik ministra finansija, g. Miodrag Pavlović, pomoćnik ministra finansija, g. Bratislav Đokić, pomoćnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, drugi predstavnici Ministarstva finansija i ekonomije, g. Gojko Adžić, pomoćnik direktora i gđa Sonja Zigova Kovačević, specijalni savetnik iz Uprave za javna plaćanja, gđa Dragica Dejanović, viši stručni saradnik Pokrajinskog sekretarijata za finansije, te g. Dušan Vasiljević i g. Toni Levitas iz Programa za reformu lokalne samouprave.

Ovaj sastanak je nastavak aktivnosti Radne grupe za reformu javnih finansija lokalne samouprave Vlade RS, sa čime su članovi Stalne konferencije, na zajedničkoj sednici Predsedništva i Odbora za lokalnu samoupravu i finansije održanoj 25. septembra u Novom Sadu, bili bliže upoznati. Uvođenje poreza na dodatu vrednost umesto poreza na promet, kao i ukidanje poreza na fond zarada, u celini će promeniti način finansiranja lokalne samouprave.

Sastanak je otvoren spornim pitanjem tačnosti procene visine transfera iz budžeta Republike gradovima i opštinama. U procenjeni iznos transfera iz Predloga zakona(2), u iznos prihoda od poreza koji će biti zamenjeni transferima (porez na promet, porez na fond zarada i sadašnje učešće u porezu na zarade) nije uračunat porez na prenos apsolutnih prava za novoizgrađene stanove na teritoriji gradova i opština, što je na nivou budžeta svih gradova i opština gubitak od oko jedne milijarde dinara. Ovaj gubitak izazvaće prenos prodaje novoizgrađenih stanova iz režima poreza na apsolutna prava, čiji prihodi u celini pripadaju lokalnoj samoupravu, u režim poreza na dodatu vrednost, čiji prihodi u celini pripadaju Republici, uz zadržavanje iste stope (5%). Prisutni su prihvatili predlog Ministarstva finansija i ekonomije da se zbog toga otvori posebna rezerva u okviru budžeta Republike, u iznosu od oko 800 miliona dinara, iz koje će gradovi i opštine potraživati pripadajući deo po osnovu dokaza o novoizgrađenim stanovima. Pošto gradovi i opštine nemaju mogućnosti da dokažu postojanje novoizgrađenih stanova, Ministarstvo je preuzelo obavezu da podatke o novoizgrađenim stanovima počne da vodi Poreska uprava, čime bi se obezbedio pristup rezervi.

U okviru rasprave o visini transfera istaknuto je da će transferi biti jedan od dva osnovna izvora finansiranja lokalne samouprave. Drugi izvor biće povećano učešće u porezu na zarade, koje će sa sadašnjih 5% biti linearno povećano i to na 40% za opštine, 55% za gradove i 62% za grad Beograd. Transferi će biti uplaćivani jednom mesečno, između 15-og i 20-og u mesecu za tekući mesec. Ovakav način finansiranja važiće samo u fiskalnoj 2004. godini, kao posledica uvođenja poreza na dodatu vrednost (naravno, ako Narodna skupština usvoji Predlog zakona o porezu na dodatu vrednost i paket pratećih propisa Ministarstva finansija i ekonomije, među kojima je i Predlog zakona iz fusnote 2). Predstavnici malih opština izneli su bojazan da njihovi budžeti po predloženom sistemu finansiranja neće imati dovoljno prihoda, smatrajući da će izvesnost i izdašnost prihoda od poreza na promet teško biti nadoknađena prihodima od poreza na zarade, bez obzira na znatno povećano učešće u porezu na zarade. Naime, broj zaposlenih se neprestano smanjuje, čime se smanjuje i izvor za oporezivanje. Predstavnici grada Niša izneli su predlog da se sav porez na zarade ustupi gradovima i opštinama, uz korekcije visine doprinosa koje uplaćuju zaposleni. Predstavnici gradova i opština nisu značajnije osporavali predviđene iznose transfera, ali su naglasili značaj urednosti isplate transfera. Ministarstvo je za garanciju urednosti odredilo da će transferi imati prioritet u Zakonu o izvršenju budžeta, tako što će biti postavljeni na treće mesto, iza isplate stranih dugova i obaveza po osnovu penzija.

Stalna konferencija je predložila da se kao mogući novi značajniji izvor finansiranja lokalne samouprave upotrebi potpuno neiskorišćen izvor finansiranja kakav je sada pravni promet nekretnina u državnoj svojini i to izmenom Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije. Na sastanku je predstavljena inicijativa Stalne konferencije za izmene i dopune tog zakona, koja ne menja titulara svojine, već ide u pravcu dopune prava korišćenja državne svojine, koje imaju svi nivoi javne vlasti pravom raspolaganja, smatrajući da korisnik najbolje može da proceni potrebu za nekretninama i drugim sredstvima i njihovu upotrebnu i tržišnu vrednost. G. Bratislav Đokić, pomoćnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, istakao je punu usaglašenost ove inicijative sa važećim Ustavom RS, a s obzirom na njegovo iskustvo potpredsednika SO, i ogromnu potrebu lokalnih samouprava za izmenama ovog Zakona koje bi im omogućile da neposredno utiču na lokalni ekonomski razvoj pokretanjem tržišta nekretnina. Svi predstavnici gradova i opština podržali su inicijativu, dok su predstavnici Ministarstva finansija, resornog za ovu oblast, potvrdili da će proveriti mogućnost da se inicijativa sprovede iz njihovog Ministarstva.

Primena novog Zakona o budžetskom sistemu i uvođenje lokalnih trezora od 1. januara bila je poslednja tačka rasprave. Predstavnici gradova i opština ocenili su da nedostatak podzakonskih akata koji bi uredili funkcionisanje lokalnih trezora ugrožava početak primene navedenog Zakona. Zamenik ministra finansija, gđa Milica Bisić, i predstavnici Uprave za javna plaćanja obavestili su prisutne da je završen prvi set akcesornih akata koji regulišu lokalne trezore i koji će biti dostavljen svim gradovima i opštinama najdalje za nedelju dana. Ministarstvo finansija i Uprava za javna plaćanja preduzeće posebne akcije za obuku lokalnih službenika za primenu propisa o lokalnim trezorima. U pogledu softvera za vođenje lokalnih budžeta, koji je pripremio Program za reformu lokalne samouprave, naglašen je značaj nastavljanja saradnje Ministarstva i Programa po pitanju izmena softvera i njegove eventualne primene u svim opštinama.

Na našem sajtu moći ćete da pronađete Nacrt zakona o obimu transfera iz budžeta Republike jedinicama lokalne samouprave i inicijativu Stalne konferencije gradova i opština sa Modelom zakona o izmenama i dopunama Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije (u meniju Pravni okvri - Akti u pripremi).


______________________

1) Radna grupa za reformu javnih finansija lokalne samouprave Vlade RS, osnovana Odlukom Vlade, Službeni glasnik RS br. 70/03.
2) Predlog zakona o obimu transfera iz budžeta Republike jedinicama lokalne samouprave za 2004. godinu, Ministarstvo finansija i ekonomije RS.