Vesti

"ZAJEDNO KA EVROPSKOM USTAVU"

U Lodiju, jednoj od jedanaest Lombardijskih pokrajina, 29. septembra 2003. održana je konferencija pod nazivom "ZAJEDNO KA EVROPSKOM USTAVU", u čijem radu su učestvovali italijanski članovi u Evropskom parlamentu, visoki predstavnici regiona Lombardija, pokrajine Lodi, predstavnici gradova, regija i institucija iz Francuske, Nemačke, Češke, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Konferenciji je, pored navedenih učesnika, prisustvovalo i oko 450 učenika srednjih i viših škola i potrebno je naglasiti da je njihovom prisustvu dat poseban značaj. Italija, kao predsedavajuća Evropske Unije, ovim gestom očigledno pridaje posebnu važnost učešću svoje omladine u stvaranju Evropskog ustava.

Posle pozdravnog govora predsedavajuće konferencije, g-đe Loredane Losi, predsednice Saveta pokrajine Lodi, uvodnu reč su dali predsednik pokrajine Lodi, kao i gradonačelnik Lodija, istakavši važnost uspostavljanja novog modela institucija u EU, sa posebnim osvrtom na ulogu mladih.

Potom je usledila prva sesija pod nazivom "Evropski ustav, novi institucionalni odnosi", na kojoj su članovi Evropskog parlamenta i Evropske komisije govorili o prednostiima jedne Evrope bez granica, ali su isto tako istakli važnost učešća građana u odlučivanju o zakonima u okviru EU. Takođe je bilo reči o strukturi Evropskog parlamenta i o spoljnoj politici EU.

Direktor predstavništva Evropske komisije u Milanu, g. Roberto Santanielo, u svom izlaganju istakao je da su tri ključna elementa u radu EU mir, sloboda i solidarnost, i da je to doprinos Evrope miru u svetu. Mladi treba da budu građani kontinenta koji poštuje ova tri principa.

Član Evropskog parlamenta, g-đa Kristiana Muskardini, konstatovala je da Italija pati od nedostatka informacija o očekivanjima građana. "Potrebna nam je Evropa koja garantuje sigurnost svojim građanima i mladima koji imaju pravo da odrastu, da se slobodno kreću i saznaju o kulturama drugih zemalja".

Na drugoj sesiji, pod nazivom "Očekivanja i uloga zemalja koje ulaze u EU", govorio je češki ministar rada i socijalne politike, g. Petr Simerka. On je govorio o referendumu na kome su se Česi složili o ulasku u Uniju, o situaciji u Republici, o razvoju malih i srednjih preduzeća, o socijalnoj koheziji i održivom razvoju. "Ulazak u EU za nas je inspiracija i u isto vreme motivacija za prihvatanje ciljeva koje ona ima".

Na trećoj sesiji, bilo je reči o projektu "Evropa bez granica, Dunav - reka saradnje" italijanske NVO "Opservatorija nad Balkanom", o kojem je govorio predstavnik ove organizacije Mauro Ćeregini. Glavna tema bile su zemlje Balkana, čiji se ulazak u Uniju tek očekuje. Tom prilikom govorio je g. Zoran Kostić, predsednik Skupštine opštine Mladenovac, koji je predstavio Stalnu konferenciju gradova kao veoma važnog predstavnika interesa lokalne samouprave i objasnio misiju asocijacije. Između ostalog, on je izneo pregled situacije u našoj zemlji, naglasivši da se nalazimo u periodu tranzicije i pripremi novog ustava. "Kao što smo mi nestrpljivi da uđemo u Evropu i postanemo deo EU, tako i Evropa treba da požuri, jer tek kada se geografske granice Evrope poklope sa granicama EU, imaćemo Evropu bez granica", zaključio je Kostić.

On je takođe rekao da nam je sve manje potrebna fiinansijska pomoć kroz donacije, da nam je potrebno njihovo iskustvo i obuka administracije za evropske standarde.

Pored našeg predstavnika, govorili su i predstavnici Federalne asocijacije gradova i opština Bosne i Hercegovine, g. Ćazim Sadiković iz Sarajeva i g. Sead Maslo iz Mostara, iznevši situaciju u njihovoj zemlji.

Na kraju je predstavnik Italijanskog konzorcijuma solidarnosti istakao važnost ovakvih skupova, a naročito pozdravio učešće predstavnika iz zemalja koje imaju različit status, kao što je to bilo ovom prilikom i apelovao da se ova praksa nastavi, jer je po ovako važnom pitanju kao što je ustav potrebno uključiti sve zemlje Evrope i čuti različita mišljenja.