Vesti

ČETVRTA SEDNICA ODBORA ZA SOCIJALNU POLITIKU

Četvrta sednica Odbora za socijalnu politiku održana je 24. septembra 2003. godine u Beogradu. Sednici su, pored članova Odbora, prisustvovali i direktori domova zdravlja iz opština koje ulaze u Odbor, predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva za rad i zapošljavanje, Ministarstva prosvete, PALGO centra, Crvenog krsta Srbije, kao i Birks Sinclair & Associates Ltd.

Na sednici je prezentovan projekat Ministarstva za rad i zapošljavanje "Lepa Srbija". Ovaj projekat ima za cilj da se, putem Zavoda za tržište rada, obuče nekvalifikovane i nezaposlene osobe za rad na građevinskim poslovima koji bi, nakon obuke, dobijali sertifikat o pohađanju, i na taj način samostalno tražili posao.

U drugoj fazi projekta planira se sprovođenje javnih radova (obnavljanje zgrada, uređenje parkova i drugih javnih površina). Po rečima sekretara ovog Ministarstva, za sada je projekat zaživeo samo u Beogradu jer su donatori najviše za njega bili zainteresovani. Trenutno su u toku su pregovori između Niša i grčkih donatora, Zemuna i austrijskih donatora. Na pitanje prisutnih, zbog čega su odabrani upravo ovi gradovi, sekretar Ministarstva je objasnila da je to bila isključiva volja donatora. Ona veruje da će opštine moći uskoro i same da participiraju svojim sredstvima u ovom, za sada pilot projektu, od 15 meseci. Sve opštine koje su zainteresovane za ovaj projekat mogu da se obrate sekretaru ovog Ministarstva g-đi Julijani Vučković na telefon: 011 3616 243 ili putem emaila: julijana@yuonline.net.

Na sednici je prezentovan i projekat osnivanja centara za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, od strane Ministarstva prosvete i sporta.

Centralna tema sednice bila je posvećena problemu prenošenja nadležnosti sa centralnog na lokalni nivo u oblasti primarne zdravstvene zaštite a, takođe, raspravljalo se i o trenutnom stanju u oblasti finansiranja narodnih kuhinja.

O detaljima sastanka i eventualnom uključivanju u neke od ovih inicijativa, možete se obratiti sekretaru Odbora za socijalnu politiku, g-ci Jeleni Žarković putem emaila: jelena.zarkovic@skgoj.org.