Vesti

ODRŽANA ZAJEDNIČKA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SKGO I ODBORA ZA LOKALNU SAMOUPRAVU I LOKALNE FINANSIJE SKGO

U četvrtak 25. septembra u Novom Sadu održana je zajednička sednica Predsedništva i Odbora za lokalnu samoupravu i finansije. Sednici su, uz članove Predsedništva i Odbora, prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija i ekonomije i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i predstavnici partnerskih organizacija Stalne konferencije. Sednicom je predsedavao g. Goran Ćirić, predsednik Stalne konferencije.

Na dnevnom redu sednice bili su predlozi Ministarstva finansija i ekonomije o finansiranju lokalne samouprave u 2004. godini, nakon sprovođenja paketa poreskih zakona, koji će biti na dnevnom redu Narodne skupštine na prvom zasedanju. Ovim paketom predviđeno je uvođenja poreza na dodatu vrednost, koji će zameniti porez na promet, i ukidanje poreza na fond zarada. Pošto postupak naplate poreza na dodatu vrednost ne daje mogućnost tačnog utvrđivanja na kojoj je teritoriji porez uplaćen u celini, ovim predlozima se ukidaju dva najvažnija izvora finansiranja lokalne samouprave. Lokalne samouprave će u 2004. godini zadržati ovogodišnji iznos budžeta, korigovan za procenat inflacije i indeks rasta, a finansiraće se iz učešća u porezu na zarade, koji će se povećati sa sadašnjih 5% na 55% za gradova i 40% za opštine, dok bi razliku između sredstava ostvarenih po osnovu novog iznosa učešća u porezu na zarade i ukupnog iznosa budžeta uplaćivalo Ministarstvo finansija i ekonomije u iznosima utvrđenim posebnim zakonom i Zakonom o budžetu Republike Srbije, najmanje jednom mesečno. Ovi predlozi su precizirani u Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi (deo odredbi koji se odnosi na finansiranje lokalne samouprave), Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o javnim prihodima i javnim rashodima i Nacrtu zakona o transfernim sredstvima iz budžeta Republike Srbije opštinama i gradovima u 2004. godini.

Nakon iscrpne diskusije članovi Predsedništva i Odbora podržali su predloge Ministarstva, uz zahteve:

- da se gradovima i opštinama pruže garancije da će novčani transferi Ministarstva prema njima
biti pravovremeni i u propisanim iznosima
- da ovakav sistem finansiranja ne može da traje duže od fiskalne 2004. godine
- da Radna grupa za reformu javnih finansija lokalne samouprave nastavi sa radom i predloži novi
sistem finansiranja lokalne samouprave za 2005. godinu.

Predsedništvo i Odbor podržali su i predloge Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samouprav. U Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o lokalnim izborima predlaže se usklađivanje Zakona sa odlukom Ustavnog suda po kojoj izabrana lica (poslanici i odbornici) zadržavaju svoje mandate nezavisno od pripadnosti stranci sa čije liste su izabrani. U navedenom Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi (deo koji se odnosi na organe lokalne samouprave) doslednije se razdvajaju zakonodavna i izvršna vlast na nivou lokalne samouprave tako što se precizira da član opštinskog veća i zamenik predsednika opštine ne mogu biti odbornici skupštine opštine.

Na sednici je predstavljen novi fond za male opštine, koji će realizovati nemačka organizacija za tehničku saradnju GTZ u opštinama u Srbiji sa manje od 20.000 stanovnika.

Predsedništvo je na ovoj sednici odlučilo da započne izborni proces za organe Stalne konferencije time što je raspisalo izbore za organe koje bira Skupština Stalne konferencije i izabralo Izbornu komisiju koja će sprovoditi dalje radnje u izbornom postupku.

Predsedništvo je podržalo dalju realizaciju projekta nacionalne kampanje za usvajanje i primenu demokratskih kodeksa ponašanja izabranih i imenovanih lokalnih zvaničnika u Srbiji, za koji je odobren grant od strane Evropske komisije.