Vesti

AKTIVNOSTI DONATORA U JUGOISTOČNOJ EVROPI U OBLASTI LOKALNE SAMOUPRAVE - NEOPHODNA BLISKA SARADNJA SA ASOCIJACIJAMA LOKALNIH VLASTI

Prilikom prve, opsežne analize aktivnosti donatora u Jugoistočnoj Evropi u oblasti lokalne samouprave, došlo se do podatka da je preko 40 donatorskih organizacija pokazalo izuzetno interesovanje za razvoj demokratije u zemljama Jugoistočne Evrope, kao i to da su i centralne i lokalne vlasti zainteresovane za saradnju sa njima. Ipak, članovi mreže NALAS - Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope, zaključili su da se trenutni mehanizmi mogu poboljšati bez značajnijih promena.

Nedavno istraživanje, koje je sproveo Institut za otvoreno društvo, pokazuje da je u Jugoistočnoj Evropi poslednjih godina u realizaciji preko 700 projekata. Većina ovih projekata su regionalnog karaktera, i vezani su za oblast demokratizacije i upravljanja, prekogranične saradnje i edukativnih programa. Samo nekoliko projekata vezano je za razvoj gradova, socijalnu politiku i finansiranje lokalnih vlasti. Najviše projekata se trenutno sprovodi u Bosni i Hercegovini i Srbiji, a zatim slede Crna Gora i Kosovo.

O pitanjima kao što su preklapanje projekata, kratkotrajni efekti i strah od propadanja investicija zbog preskupe implementacije projekata, otvoreno se razgovaralo sa izvesnim brojem donatora. Učesnici su naglasili da je za promene u oblasti upravljanja često neophodna dugoročna strategija i da preklapanje treba da se izbegne, u najvećoj mogućoj meri. Budući da ovo nije problem samo donatora, asocijacije lokalnih vlasti, koje imaju sve značajniju ulogu u razvoju lokalne samouprave, treba ubuduće da pomažu donatorima u ovoj oblasti. Na primer, asocijacije bi trebalo da promovišu strateške planove vezane za važna pitanja i bliže sarađuju sa centralnim vlastima u vezi informacija o mogućim projektima. Isto tako, istraživanja asocijacija o potrebama opština, radi realizacije konkretnih programa, mogu biti od velike pomoći donatorima u vezi njihovih budućih aktivnosti. Asocijacije koje su već imale priliku da bliže sarađuju sa donatorima ističu da je uspešno izbegnuta većina preklapanja projekata.

Glavni zaključak diskusije između asocijacija i donatora jeste da asocijacije danas moraju imati vidljiviju ulogu u mehanizmima međunarodnog sponzorstva vezanog za lokalnu samoupravu. Evaluacija je pokazala da je neophodno ojačati trenutne mehanizme uz pomoć asocijacija lokalnih vlasti kako bi rezultati bili efikasniji.