Vesti

POZIV NA SARADNJU ORGANIZACIJE CEI PROJECTS - CENTRALNOEVROPSKE INICIJATIVE

U cilju pomoći Centralnoevropskim i Istočnoevropskim javnim i privatnim promoterima u transformaciji strategija i projektnih ideja u finansijski prihvatljive projekte i programe privlačne za donatore, Sekretarijat CEI Projekata trenutno podstiče potencijalne sponzore i kreatore projekata da popune ad hoc formulare sa podacima o projektnim idejama i predlozima.

Radi ostvarenja ove ideje, CEI je uspostavila saradnju sa većim brojem finansijskih institucija i poslovnih partnera u cilju predstavljanja projekata iz zemalja Centralne i Istočne Evrope. Glavni cilj ove saradnje jeste obezbeđivanje lakšeg pristupa komercijalnim kreditima i sredstvima finansijskih institucija, uspostavljanje međusobnih kontakata između kompanija na bazi zajedničkog interesa stvaranjem mreže finansijskih institucija i poslovnih partnera zainteresovanih za investiranje i saradnju sa CEI zemljama.

Rezultat ovih aktivnosti jeste razvoj sistema Mreže CEI radi snažnije podrške razmeni projektnih ideja i predloga za saradnju. Običaj je da se, u bilo koje vreme, informiše CEI o projektima i aktivnostima, predstavljaju projekti, traži finansijska podrška i uspostavljaju kontakti između kompanija, preduzeća i različitih tipova organizacija na bazi tri "Mrežne formacije". Ove formacije se sastoje od promotera investicionih projektnih ideja, takođe zvanih "sponzori projekta". Predlozi i ideje mogu se dostaviti u papirnoj verziji, elektronskim putem (u atačmentu), ili direktno onlajn na veb stranici http://www.ceinet.org/Networking, odeljak 6.3.

Prikupljeni projekti naći će se u CEI internet bazi podataka, i u raznim publikacijama (INVESTIGUIDE, posteri, itd.) i na diskovima, biće predstavljeni za vreme CEI Summit Economic Forum Project Room koji će se održati u Varšavi u vremenu od 19-21. novembra 2003. godine (http://www.ceinet.org/CEIForum), kao i na raznim međunarodnim skupovima. Pošto će ovi projekti, na izvestan način, biti javni i predstavljeni širom sveta, u njima ne bi trebalo da se nalazi nikakva poverljiva informacija.

Uzimajući u obzir sve gore navedeno, Stalna konferencija gradova i opština poziva svoje članstvo da se pridruži mreži CEI. Ukoliko trenutno nemate ni jedan projekat za predstavljanje, u tom slučaju samo popunite NetOS formular, ili upoznajte sa ovom inicijativom što više preduzeća, kompanija, organizacija, privatnih lica, itd., koja trenutno rade na projektima u Regionu Centralne Evrope.

Ovaj poziv na saradnju odnosi se na glavnu komponentu incijative koja je vezana za projekte i njihovu realizaciju. Ograničen pristup finansijskim sredstvima predstavlja najveću prepreku razvoju Centralne i Istočne Evrope. Omogućavanje pristupa finansijskim sredstvima na ovaj način može se smatrati izuzetno značajnim za uspešan razvoj ovih zemalja. Uspostavljanje ove mreže finansijskih institucija i poslovnih partnera, koji se bave ili koji imaju interesa u regionu i realizaciji baze podataka projektnih investicija u 17 zemalja, jedan je od najboljih načina da se odgovori ovim zahtevima.

Za više informacija posetite veb sajt CEI http://www.ceinet.org ili se možete obratiti Sekretarijatu CEI Projekata:

Lidija Arsova
Forum Intern
Secretariat for CEI Projects
Central European Initiative

Via Genova, 9
34121 Trieste, Italy
Tel +39 040 7786 777/792
Fax +39 040 7786 766
E-mail: arsova@cei-es.org
Website: www.ceinet.org