Vesti

STUDIJSKO PUTOVANJE U HOLANDIJU

U periodu od 6. do 14. jula 2003. godine, SLGRP je organizovao studijsko putovanje u Holandiju na kome su, pored predstavnika SLGRP, učestovali predstavnici Ministarstva finansija i po jedan predstavnik opštine Kruševac i Stalne konferencije gradova i opština. Glavni cilj ovog putovanja bilo je sticanje novih saznanja u oblasti finansija lokalne samouprave koja bi bila primenjiva i u našoj praksi. Predavanja su pokrila više aspekata finansija:

- budžet i računovodstvo
- opštinski izvori i veza sa centralnom vladom
- interna kontrola
- eksterna kontrola
- trezor
- opštinska preduzeća
- provincije kao kontrolori opštinskih finansija
- ministarstvo finansija i ministarstvo unutrašnjih poslova

Pored VNG, delegacija je posetila Ministarstvo finansija, Ministarstvo unutrašnjih poslova, VNG sedište Provincije Južne Holandije u Hagu i dve opštine: Tilburg i Oudewater.

Tilburg je veća opština (195000 stanovnika) koja je uvela poslovni način upravljanja poznat kao Tilburg model baziran na velikom učešću građana. Organizacionu strukturu Tilburga čine šest odeljenja koja funkcionišu kao preduzeća sa sopstvenim finansijskim odeljenjem i ljudstvom. Cilj je da se upravlja opštinom kao biznisom.

Oudewater je stara opština sa oko 10000 stanovnika. Šef Odeljenja za finansije je prezentovao organizacionu strukturu, sektore, ciklus budžeta, proceduru slanja budžeta, prihode i rashode.
Udruženje opštinskih načelnika finansija je imalo svoju prezentaciju u VNG. Ovo udruženje postoji od 1927. i ima jako dugu tradiciju razmene iskustava u oblasti finansija, sticanja novih znanja, štampanja publikacija, pisanja članaka i sl.

Ministarstvo finansija i Ministarstvo unutrašnjih poslova su upoznali članove delegacije sa strukturom finansija opština i načinom dobijanja specijalnih i opštih grantova i poreskom politikom.

Članovi delegacije su pozvani na koktel kod jugoslovenske ambasadorke, gospođe Mire Mitrović, kojem je prisustvovala i gospođa Aneta Đermanović, Prvi konzul. Ambasada je ukratko bila informisana o radu svakog člana ponaosob i pružila je punu podršku sprovođenju reforme sistema finansiranja lokalne samouprave.

Studijsko putovanje se može smatrati izuzetno uspešnim, što potvrđuju i pozitivni komentari predavača i učesnika.