Vesti

Konferencija o pregledu i propisima preduzeća za vodosnabdevanje

Stalna konferencija gradova i opština, uz podršku Delegacije Evropske komisije u Republici Srbiji i Programa podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave (MISP), organizovala je 17. septembra 2009. godine konferenciju na temu Pregled i propisi preduzeća za vodosnabdevanje. Na konferenciji su bili prisutni i članovi međuministarske radne grupe za transformaciju JKP-a, kao i predstavnici EBRD, World bank, KfW, GtZ, USAID/MEGA, IPF TA, Sekretarijata za komunalne delatnosti Grada Beograda, Agencije za privatizaciju, JKP-a „Vodovod“ Kruševac i javnog vodoprivrednog preduzeća „Srbijavode“.

Glavna tema bilo je predstavljanje alternativnih regulatornih sistema u sektoru vodosnabdevanja, s obzirom na to da ona mogu biti značajna za tekuću pripremu Strategije za restrukturiranje i reformu javnih komunalnih preduzeća u Srbiji.

Sektor vodosnabdevanja jedna je od glavnih oblasti u okviru aktivnosti JKP-a, i skup je omogućio predstavljanje iskustava drugih zemalja u ovoj oblasti. Takođe, pružen je uvid u dobre primere i praksu koji se mogu primeniti u Srbiji, kako bi se poboljšao kvalitet ključnih usluga u ovoj oblasti.
MISP Program i SKGO organizovali su nekoliko okruglih stolova na temu transformacije JKP-a, gde su sve zainteresovane strane diskutovale o ovoj temi, a takođe su učestvovali i konsultanti koji su predstavili iskustva zemalja zapadnog balkanskog regiona koje su nedavno postale punopravne članice Evropske unije. Glavni cilj dijaloga o transformaciji JKP je promovisanje boljeg razumevanja donosioca odluka na republičkom i lokalnom nivou u vezi sa neophodnim zakonskim i institucionalnim reformama, u cilju unapređenja kvaliteta usluga javnih komunalnih preduzeća na opštinskom i regionalnom nivou.