Vesti

DRUGA SEDNICA ODBORA ZA USLUGE ČLANSTVU

Druga sednica Odbora za usluge članstvu održana je 15. jula 2003. godine. Najvažnija tačka dnevnog reda sednice odnosila se na usvajanje Plana rada Odbora za 2003. godinu. Na sednici je donet Plan rada za naredni period, iz kojeg se posebno ističu aktivnosti vezane za organizovanje Konferencije na temu "Reforma opštinske administracije", u septembru. Na Konferenciji bi gradonačelnici iz Centralne i Jugoistočne Evrope razmenili svoja iskustva, a planirano je da se najbolji primeri publikuju i kao brošura pod istim nazivom distribuiraju svim članicama Stalne konferencije. Sledeća tema, važna za lokalnu samoupravu, odnosi se na podizanje privredne atraktivnosti opština, o čemu će se govoriti na konferenciji "Uloga opština u razvoju privatnog biznisa i privlačenje investicija", u decembru 2003. godine. Sredstva za ove aktivnosti obezbeđena su ličnim kontaktom predsednika Odbora, gospodina Gorana Ješića sa međunarodnim organizacijama koje imaju programe namenjene razvoju lokalnih samouprava, IRI i USAID.

Planirano je da se, kao jedna od aktivnosri Skupštine SKGO, oktobar-novembar 2003. godine, organizuje konferencija o najboljim iskustvima u našoj zemlji, a koje bi prezentovale međunarodne organizacije koje su angažovane direktono na programima pružanja pomoći i razvoja lokalnih zajednica (EAR, SDC-MSP, SIDA, DAI ...)

S obzirom na veliku potrebu za edukacijom na loklanom nivou, planirano je da se u narednom periodu posebna pažnja obrati programima za pomoć u pisanju projekata i u oblasti informacionih tehnologija.

U okviru realizacije Programa saradnje sa Unijom francuskih gradova, planira se uspostavljanje savetodavnog centra, koji će se baviti pružanjem pravnih saveta za loklne samouprave.