Vesti

SEMINAR MREŽE ASOCIJACIJA LOKALNIH VLASTI JUGOISTOČNE EVROPE (NALAS)

U okviru Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, Stalna konferencija gradova i opština bila je, u vremenu od 4-5. jula 2003. godine, domaćin seminara Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NALAS), koji je organizovan u saradnji sa Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope (CLRAE), i uz finansijsku i tehničku podršku Instituta za otvoreno društvo (LGI-OSI) iz Budimpešte. Takođe, 3. jula održan je sastanak oficira za vezu Mreže asocijacija na kojem su razmatrane teme od značaja za razvoj i unapređenje Mreže.

Glavna tema seminara, održanog u Beogradu u prostorijama SLGRP, bila je "Veština komunikacija asocijacija". Na seminaru su prisustvovali predstavnici asocijacija iz Jugoistočne Evrope zaduženi za oblast komunikacija: Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Grčke, Moldavije, Rumunije, Slovenije i Makedonije, a takođe i predstavnici Saveta Evrope, Švajcarske agencije Syntropie, FEDRE, LOGIN-OSI, LGI, VNG Intarnational, LGIB i SLGRP.

Osnovni cilj seminara bilo je unapređenje komunikacionih veština asocijacija kroz prezentacije, razmenu iskustava i preporuke.

Aktuelni problem komunikacija u asocijacijama je nedovoljno obučen kadar, teškoće u animiranju medija, građenje imidža asocijacije, kao i interna i eksterna komunikacija. Nedostatak komunikacionog strateškog plana je rezultat aktuelnih problema, tako da je zaključak seminara bio da se na osnovu iskustava prisutnih napravi strategija komunikacija za asocijacije Jugoistočne Evrope.

"U društvu u kome dominira imidž, sve je izraženija svest o značaju komunikacionih veština" jedan je od zaključaka sa sastanka. U toku procesa profesionalizacije lokalnih vlasti i demokratizacije, komunikacija je postala jedan od najvažnijih prioriteta za asocijacije. U svim zemljama Regiona sve se više oseća potreba za komunikacijom, transparentnošću i otvorenošću, od čijeg stepena razvijenosti zavisi dalja demokratizacija i efikasnost lokalnih vlasti i njihovih asocijacija.