Vesti

STUDIJSKO PUTOVANJE DELEGACIJE STALNE KONFERENCIJE U ČEŠKU REPUBLIKU

Delegacija Stalne Konferencije boravila je u Češkoj Republici na studijskom putovanju u vremenu od 20. do 26. juna 2003. godine na poziv Saveza gradova i opština ČR, sa kojim je potpisan Sporazum o saradnji u septembru 2002. godine. U okviru plana saradnje, i nakon uspešno realizovanog prvog studijskog putovanja u oktobru 2002. godine, usledila je druga poseta predstavnika naših opština, po gradovima ČR. Pored Praga, delegacije je posetila Olmouc, Zlin i Brno.

Delegaciju su predstavljali predsednici SO: Sjenica, Lazarevac, Bački Petrovac, Knjaževac, Kula, Valjevo, Ražanj i predstavnik SKGO.

Cilj posete je bilo upoznavanje: sa sistemom i strukturom jedinica lokalne samouprave u Češkoj, uspostavljanje novih kontakata između naših i čeških gradova kroz bratimljenje i ostale oblike saradnje, upoznavanje sa rezultatima nakon tranzicije i transformacije lokalnih samouprava, sa načinom i metodama kojima su se koristili za vreme reforme, investiranje, planiranje, ekonomski razvoj i renoviranje grada, razvoj malih opština i formiranje poslovnih inovacionih centara, zaštita životne sredine, izgradnja industrijske zone, naučno-tehničkog parka, a takođe i obilazak škola, obrazovnih centara i univerziteta.

U Regionalnoj agenciji za razvoj Srednje Moravske bila je prezentacija o aktivnostima, komunikaciji i fondovima, međunarodnim projektima, a takođe i o pripremi Regiona za uključenje u Evropsku Uniju. O regionalnoj politici Južne Moravske razgovori su vođeni sa čelnicima Regiona i dogovorena je buduća saradnja.

Delegaciju Stalne Konferencije primio je ambasador SCG u ČR, gospodin Aleksandar Ilić, zajedno sa privrednim svetnikom gospođom Slavicom Kukolj, i tom prilikom predsednici su detaljno informisali domaćine o privrednim potencijalima svojih opština i razgovarano je o budućoj