Vesti

Nove tehnologije u lokalnim administracijama


Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i USAID-ov Program podsticaja ekonomskom razvoju opština organizovali su prvu konferenciju posvećenu najboljim informacionim i komunikacionim praksama među srpskim lokalnim samoupravama. Konferencija je održana 16. septembra 2009. godine, u hotelu Radon (Niška Banja).


Prisutnima su se obratili Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije, Milomir Manić, zamenik gradonačelnika grada Niša, Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO i Majkl Harvi, direktor misije USAID u Republici Srbiji.


Konferencija je bila prilika za promociju publikacije “Najbolje IKT prakse među srpskim gradovima i opštinama”, koju su pripremili stručnjaci sa Elektronskog fakulteta u Nišu. Fakultet je partner SKGO i USAID-u na projektu podsticanja najboljih IKT praksi, čiji je cilj pružanje podrške lokalnim samoupravama u Srbiji da uvedu inovativna IKT rešenja kao jedno od važnih oruđa lokalnog ekonomskog razvoja.


Na osnovu komparativnih podataka o e-uslugama uvedenim u 34 opštine, izabrane su najbolje prakse u lokalnim samoupravama i dodeljene su prigodne nagrade. Opština Kula je proglašena najboljom u kategoriji pružanja internih opštinskih usluga, i kao nagradu od kompanije Media Works dobila je širokopojasni pristup internetu u periodu od godinu dana. Grad Kruševac je proglašen najboljim u kategoriji pružanja usluga građanima, i kao nagradu od kompanije Tehnicom computers je dobio tri računara. Grad Niš je proglašen najboljim u kategoriji pružanja usluga privatnom sektoru, i kao nagradu od kompanije SRC sistemske integracije je dobio softver za pisarnicu.


Konferencija je bila dobra prilika da se lokalne samouprave informišu o pravnom okviru za e-upravu i izazovima sa predstavnicima nacionalnih institucija, kao i da međusobno razmene iskustva i znanja iz e-uprave u cilju pospešivanja njihove saradnje i podsticanja konkurencije među opštinama u pružanju e-usluga.