Vesti

PRVA, KONSTITUTIVNA SEDNICA ODBORA ZA KULTURU, OMLADINU I SPORT

U Beogradu je 29. maja 2003. godine, održana prva, konstitutivna, sednica novoformiranog Odbora za kulturu, omladinu i sport. Odbor je formiran Odlukom 32. vanredne skupštine SKGO od 10.12.2002. godine, a na devetoj sednici Predsedništva Konferencije, održanoj 26. marta 2003. godine, doneta je Odluka o imenovanju predsednika i članova Odbora. Za predsednika Odbora imenovan je gospodin Ljubodrag Lazić, predsednik SO Ljig.

Odbor je konstituisan, i predlog Poslovnika o radu je jednoglasno usvojen. Za potpredsednika Odbora izabran je gospodin Đorđe Gačić, predsednik SO Sremski Karlovci.

Dogovoreno je da se uspostavi kontakt sa nadležnim ministarstvima, kako bi rad ovog Odbora bio uspešniji. Poseban akcenat je stavljen na saradnju sa Ministarstvom za kulturu Republike Srbije, kako bi se unapredila saradnja u oblasti pozorišne umetnosti, kinematografije, galerija, muzeja i istorijskih arhiva po gradovima a, naročito, po manjim mestima.

Predloženi su elementi za program rada Odbora i konstatovano je da se do naredne sednice odredi sastav radnih tela, kako bi rad ovog Odbora bio što efikasniji u sve tri oblasti: kulturi, angažovanju omaldine i sportu.

S obzirom da se u Srbiji održavaju brojne kulturne manifestacije, predloženo je da se sakupe informacije o tome i da se publikuje kalendar kulturnih zbivanja po opštinama Srbije.

Gospođa Vera Kovačević, vođa projekta Strategija smanjenja siromaštva u Srbiji i savetnik ministra za socijalna pitanja, prezentirala je prisutnima, Prvi nacrt Strategije smanjenja siromaštva.